Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патладжан - как е правилно да се полива, за да не горчи

03 юни 2024, 19:23 часа
Реклама

Прибирането на реколта от горчиви патладжани е голямо разочарование за всеки градинар. За съжаление, всеки градинар, който пренебрегва правилата за поливане на градински култури, може да се окаже в подобна ситуация. В случая е важно патладжаните да се поливат правилно, за да се избегне появата на горчив вкус.

Как да поливаме патладжаните правилно

Най-важното условие е тази градинска култура никога да не се сблъсква с липса на влага. Ако културата расте в градинска леха, където почвата често е суха, развиващите се плодове ще имат ясно изразен горчив вкус. За да избегнете този резултат, е необходимо патладжаните да се поливат редовно и доста обилно.

През първите шест месеца след засаждането процедурата трябва да се извършва всеки ден. Една кофа вода е достатъчна за 2-3 растения.

Грешките, които са пагубни за реколтата на патладжана

След този период поливането може да се направи по-рядко - веднъж на 3-4 дни. През горещите периоди - веднъж на 2 дни. С течение на времето количеството използвана вода при поливане трябва да се увеличи до една лейка за всяко растение. Патладжаните трябва да се поливат в корена. Водата не трябва да попада върху листата, стъблата или развиващите се зеленчуци. При поливане на градински култури, трябва да използвате топла вода. След приключване на поливането е необходимо почвата да се разкопае. 

Основни правила за поливане на патладжани на открито и в оранжерия

След засаждане на разсада на постоянно място, първото поливане се извършва не по-рано от 5-7 дни.

Най-добре е процедурата да се извършва сутрин или вечер.

Водата трябва да е с оптималната температура 23-27 градуса. Използването на по-малко топла вода ще забави растежа и плододаването, а използването на студена вода (под 18 градуса) ще се отрази много негативно на растенията. Най-добрият вариант е предварително да налеете вода в съд (бъчва, бидон), да я оставите да се затопли и да вари.

Важно е да знаете колко често да поливате патладжаните. Честотата зависи преди всичко от метеорологичните условия: при горещо и сухо време трябва да набавяте влага веднъж на всеки 3-4 дни, а при дъждовно, влажно или хладно време - веднъж на 7-9 дни.

Най-добре е да се полива по-рядко, но с много вода.

Поливането на патладжани в оранжерия има една особеност - след процедурата е необходимо да отворите вратите и прозорците, за да проветрите помещението; не трябва да се допуска прекомерно навлажняване на въздуха, тъй като това може да провокира гъбични заболявания.

Средната поливна норма е 5-7 литра на растение. След като растенията цъфтят и по време на периода на плододаване, те се нуждаят от малко повече вода.

Почвата трябва да се намокри на дълбочина 20 сантиметра. Почвата под растенията винаги трябва да е влажна, но не мокра или мокра.

Важно е да спазвате умереност, не прекалявайте с поливането на растенията. Те не могат да понасят застояла вода.

Патладжани на кръгчета с доматен сос: Ето колко са вкусни


 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес