Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитни градинари: Спрете да събирате есенните листа от моравата

24 октомври 2024, 11:17 часа

За много хора някои от най-добрите есенни спомени включват гребане и скачане в огромни купчини листа, преди да ги съберат в торби и да ги изхвърлят.

Още: Кога е твърде късно да подрежете хортензиите

Въздействия върху околната среда

Събирането, пакетирането и изнасянето на листата може да направи двора ви да изглежда прекрасно, но вече не се счита за екологично. Защото всички тези торби за боклук отиват на сметището.

Лесна алтернатива

Въпреки това, ако имате тревна площ, която искате да поддържате, отървете се от падналите листа е от съществено значение, защото не само, че мокрите листа ще задушат и убият тревата, те също могат да предотвратят появата на нов растеж през пролетта. Освен това мокрите листа, останали на тревата, ще се разложат и ще причинят щети на моравата.

Вместо да гребе и събира в чували, специалистите предлагат да косите листата или да ги нарежете за мулчиране.

Чрез мулчиране на сухи листа, което по същество ги нарязва на малки парченца с размер на стотинка, вие сте създали безплатна храна за вашия двор. Малките парченца нарязани листа ще се филтрират между стръкчетата трева и ще добавят жизненоважни хранителни вещества, като азот, обратно в почвата .

Защо и кога да мулчирате

Идеалното време за мулчиране на листата е, когато можете да видите, че стръковете трева започват да пробиват през одеялото от листа. Това може да означава седмично мулчиране, в зависимост от размера на вашия двор и броя на дърветата.

Не искате да покриете напълно моравата си с дебел слой мулч, така че ако листата станат твърде тежки, съберете излишните на купчина и след това ги разпръснете около вашите дървета или храсти.

Още: Как да отгледаме лалета и други пролетни цветя на закрито през зимата

В допълнение към добавянето на хранителни вещества, мулчирането на вашата градина има и други предимства: помага да се задържат плевелите, задържа влагата в почвата и спомага за умерените температури на почвата.

Вашата морава, дървета, храсти и околната среда ще ви благодарят, че косите, вместо да събирате листата.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес