Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитен градинар сподели как да предпазим на 100% градината си от колорадски бръмбар

06 август 2024, 14:45 часа

Колорадският бръмбар е сред най-неприятните вредители, успяващи да нанесат сериозни поражения на градинските насаждения.

Не добрата новина е, че повечето превантивни мерки, включващи употребата на изкуствени препарати, не са достатъчно ефективни.

Причината е в лесното адаптиране на колорадските бръмбари към химичните препарати. С времето те престават да им действат. Нашият съвет е да не подминавате съветите на опитните градинари, тъй като те могат да се окажат ценни и полезни за вас. Ще ви споделим полезна информация, с която да си послужите в бъдеще, когато трябва да предпазите градинските насаждения от вредителя.

Още: Как да прогоним колорадския бръмбар без никакви препарати

Как да спасим растенията от колорадски бръмбар?

Когато сте се решили да засаждате картофи, не забравяйте да се запасите и с не малко количество пепел. Във всяка дупка, в която поставяте грудката, добавяйте по щипка от натуралната съставка. Това не само ще държи колорадските бръмбари далеч от вас, но и ще подпомогне развитието на картофите.

Желателно е между лехите или в близост до тях да засадите някои определени растения. Невенът, босилекът, лавандулата и копърът са ароматите, които действат отблъскващо на колорадските бръмбари.

С какво да пръскате листата на растенията, така че колорадските бръмбари да не ги доближават?

Още: Как да се отървете от колорадския бръмбар - народните методи, които работят

Разтвор на пепел

Пригответе си 1 кг пепел, която да накиснете в 10 литра вода. Тази смес се оставя да престои за 2 дни или можете да я сварите, в случай че искате да ускорите процеса. Опитните градинари са на мнение, че пепелта от широколистни дървета е най-ефективна.

Отвара от бял оман

Пригответе си около 150 грама сушен бял оман, който да залеете с 1 литър вряща вода. Оставете да се запарва за 1 ден, след което можете да прецедите. Инфузията се разрежда с 10 литра вода.

Още: Колорадският бръмбар няма да доближи картофите, ако ги поръсите с това

Към всеки един от разтворите можете да добавяте всякакви етерични масла, като по този начин подсилвате тяхното действие.

Надяваме се съветите ни да са ви полезни и срещите с колорадския бръмбар да се сведат до минимум.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес