Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обичате божури? Ето как да ги гледате правилно, за да ви радват с цвят и аромат!

05 юни 2024, 12:27 часа

Божурите са смятани за божествени растения от древни времена. Символиката на тези цветя се върти около елегантността, богатството и просперитета. Цветето божур също е символ на любов и страст. За да радват окото и да цъфтят пищно, трябва да им се осигурят подходящи условия.

Кога да засадите божурите?

Времето за засаждане е изключително важно, ако искате растението да вирее правилно. Местоположението също е важно за пълноценния и обилен цъфтеж, особено ако искате вашите божури да цъфтят на следващата година след засаждането.

Още: Изсипете тази смес под розите и след седмица ще имат нови пъпки

Най-доброто време за засаждане на божури е краят на лятото - по-специално началото на август и септември. Ако не спазите срока, цъфтежът през следващия сезон ще бъде под въпрос. Същият календар трябва да се следва при презасаждане или размножаване на божури чрез резници.

Цялата тази работа трябва да се извърши между втората половина на август и 10 септември. Според някои градинари времето за работа може да се удължи до късна есен.

Не трябва да се ръководите от външния вид на листата на божура, през август растението е все още зелено и изглежда много жизнено, но вече е в покой и издънките, които ще растат през следващия сезон, вече са напълно оформени. Преди есента растението няма да е образувало нови, мъхести корени, които се нуждаят от влага и дъжд. Само след няколко седмици този процес ще започне и божурите ще имат време да се вкоренят добре на новото място.

Още: Ето как хортензиите ви няма да съхнат при високи температури

Какво да направите, за да накарате божурите да цъфтят?

Освен спазването на градинския календар, още два фактора са от голямо значение за цъфтежа на божурите: слънчевата светлина и правилното торене на растението.

За да цъфти един божур, трябва да се грижите за него. Една от основните грешки при отглеждането на това растение е неправилният избор на място, където ще бъде засадено. Божурите обичат слънчеви места и изискват поне 6 часа слънце на ден. Ако не му осигурите достатъчно светлина, най-вероятно ще израсне в голям храст без пъпки или само с няколко листа.

Хитър трик да напълните градината си с божури

Още: Прости трикове, с които петуниите ви ще цъфтят като луди

Ако вече имате храст божур, не е нужно да купувате допълнителни екземпляри, за да увеличите броя на растенията - можете да ги размножите сами. Това не е трудно, но изисква известно търпение и нежност. В този случай спазвайте стриктно градинския календар - най-добре е да размножите божурите чрез резитба през втората половина на август. Ако закъснеете, растението може да няма време да се адаптира към новото място и да не го приеме.

Как да размножавате божури?

За да разделите храстите на божура на разсад, следвайте няколко правила. Божурите не понасят твърде честото разделяне, така че веднъж на няколко години е достатъчно.

1.Изкопайте храста с корените, като оставите повече място, за да не ги повредите.

2. Отстранете почвата от корените нежно и продължете много внимателно. Корените са деликатни и доста месести.

3. Отрежете листата и разделете корена на няколко части.

4. Ако планирате да разделите корена на божура на много малки разсади, измийте го във вода и го оставете да изсъхне. Това ще ви помогне да избегнете увреждане на корените.

5. Не забравяйте, че всеки нов фрагмент трябва да съдържа 2-3 разклонения и същия брой корени.

Как да засаждате божури?

Когато засаждате божури, закупени в саксии, просто ги засадете на дълбочината на саксията. Когато засаждате разделени корени, т.е. открити корени с пъпки, те трябва да се засаждат доста плитко, точно под земята. Дълбочина от 3 до 5 см ще бъде подходяща.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес