Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не ги оставяйте да замръзнат: Как да съхраните саксийните растения за зимата?

25 септември 2023, 12:44 часа

Саксийните растения се нуждаят от допълнителна защита, за да оцелеят през зимните студове и ледени ветрове.

Растенията в земята не замръзват през зимата заради изолационния ефект на почвата. Но саксиите не осигуряват същата защита. Те са над земята само с тънък слой почва и стена на саксия, за да ги предпази от суровите условия.

5 стайни цветя, които ще донесат късмет и щастие в дома ви през 2023 година

Как да защитите малките саксии?

Има няколко възможности за опаковане на растения за зимата. Ако имате много многогодишни растения в саксии, трябва да обмислите покупката на консумативи, които можете да използвате всяка година, като чул, колове, тел за и връзки.

Има няколко начина за изолиране на саксийни растения за зимата, в зависимост от тежестта на зимата. Най-добре е да не оставяте глинени, керамични или гланцирани саксии на открито, но ако е необходимо, увийте саксиите с растения в слоеве фолио с балончета и ги закрепете. Добавете 2 инча мулч към горната част на пакета.

Най-лесният начин е да преместите саксиите в незамръзваща конструкция, като например гараж, изолирана оранжерия, мазе или навес. Дървесните вечнозелени растения се нуждаят от светлина, но други растения се справят добре и без нея.

Проверявайте почвата за влага и не я оставяйте да изсъхне напълно. Поливайте около веднъж месечно. Твърде много вода ще доведе до загниване на растенията. Ако имате само една или две саксии, които се нуждаят от изолация, те могат да бъдат засадени в земята със или без саксия за зимата и да покриете зоната на засаждане с мулч отгоре и около краищата.

Ако не е възможно да заровите саксиите в земята, преместете ги на защитено от вятъра място и ги групирайте, като поставите най-малките саксии в средата на кръг. Поливайте ги добре, след това покрийте с 6- до 10-инчов слой слама, нарязани листа, компост, мулч от кора, вечнозелени клони или термо одеяло. Ако имате сламени бали, те могат да бъдат поставени извън кръга. Проверявайте ги за влага всеки път, когато температурата надвиши 4-5 C и полейте, ако е необходимо.

Често срещни проблеми при отглеждане на стайни цветя и как да ги решите

Как да изолирате големи саксии?

Ако саксиите са неподвижни или са твърде тежки за преместване, изолирайте ги, като увиете саксийните растения в чул или фолио с мехурчета от горната част на растението до основата на саксията. За още повече защита, първо създайте защитен балон.

Ето как да го направите:

1.       Завържете клоните заедно, за да ги предпазите от счупване.

2.       Поливайте растението и покрийте горната част на контейнера с мулч.

3.       Заобиколете растението и саксията по целия път до основата с тел или друг вид ограда.

4.       Добавете опора за стабилност, която може да бъде закрепена с ципове или прикрепена към клетката с тел.

5.       Напълнете цилиндъра с листа, слама или мехурче.

6.       След това покрийте цилиндъра с чул или одеяла и го увийте с канап.

7.       Добавете покривен филц или пластмасов щит отгоре и го закрепете.

8.       Когато дойде пролетта, бавно отстранете покритията в продължение на няколко дни.

9.       Преди да премахнете последния филм, уверете се, че заплахата от замръзване е преминала.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес