Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите торове за розите през есента са тези

18 октомври 2024, 16:42 часа

Есента е ключово време за подготовка на розите за зимата. Грижата за тези красиви цветя включва резитба, поливане и третиране срещу болести и неприятели. Но една също толкова важна стъпка е торенето, което ще помогне на растенията да оцелеят през студения сезон и да осигурят здравословния им растеж през пролетта.

Как да подхраним розите преди зимата?

През този период розите се нуждаят от калий и има няколко източника на него. Можете да използвате една супена лъжица калиев монофосфат или калиев сулфат на кофа вода. Дървесната пепел също е отличен източник на калий: вземете 200 грама на кофа вода. Калиевото торене се прилага два пъти: първият път - в началото на есента, повторно - след около 20 дни.

Есенна резитба на розите - кога и как се прави

Магнезиев сулфат - този тор помага на розите да оцелеят през зимния студ и спомага за укрепване на имунитета им. Препоръчително е да се прилага към края на есента. За торене разтворете 40 грама магнезиев сулфат в кофа с вода. Един храст ще изисква до пет литра от този разтвор.

За поливане закупете закупени от магазина комплекси - на гранули или течност. Първите отнемат много време, за да се разтворят и постепенно да проникнат в почвата, но вторите се усвояват по-добре.

Ако искате вие да приготвите тор, ще ви трябва: калиев монофосфат (16 гр) + суперфосфат (15 гр). Работният разтвор е достатъчен за 4-5 m².

Друг вариант включва калиев сулфат (10 гр) + суперфосфат (25 гр) + борна киселина (2,5 гр). Не превишавайте дозата, особено на борна киселина, в противен случай тя ще изгори корените и растението може да умре. Всички компоненти се разреждат в 10 литра вода.

Традиционни методи за торене

Има и традиционни методи за торене на розови храсти, но бъдете внимателни - опитните градинари не препоръчват подхранване на растенията през есента с големи количества органична материя. Можете да вземете 10 гр суха мая + 2 супени лъжици захар и да ги разредите в 10 литра топла вода. След 2 часа утаяване добавете още 50 литра вода към този обем - торът за напояване е готов.

Веднага след като напоите храстите, веднага поръсете почвата около тях с пепел, тъй като дрождите активно премахват калия от нея. Пепелта може лесно да бъде заменена с бананова кора, заровена до роза, тя също съдържа много калий. Ако имате много розови храсти във вашата градина, тогава запасяването с пепел няма да навреди - тези цветя наистина я обичат.

При изгаряне на стебла от слънчоглед и елда пепелта ще съдържа много калий, докато дървесната пепел е доминирана от калций. Освен това съдържа и други елементи - цинк, бор, манган. Пепелта може просто да се разпръсне върху зоната на ствола на дървото, средно за всеки квадратен метър площ е необходимо трилитров буркан, но можете да поливате розите с него в количество от 100 гр на 10 литра вода. Друг полезен тор за розите е компостът. Върху всеки квадратен метър площ се разпределят по 4 кг изгнили растителни остатъци - те постепенно ще се разлагат и ще отделят хранителни вещества, необходими за розите, а също така ще служат като мулч, което е особено важно преди зимния студ.

Как е правилно да се подготвят розите за зимата?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес