Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите бабини рецепти за богата реколта от чушки

11 юли 2024, 09:55 часа

За всеки сорт чушки е необходимо торене по време на образуване на завръзите. Добивът на тази култура зависи от качеството на торенето, така че никога не пренебрегвайте този важен етап.

Торене на чушките

Чушките реагират добре на билкова инфузия, която се приготвя от доматени върхове, коприва, пелин, глухарче и бял равнец. За да приготвите продукта, напълнете 1/6 от дълбок съд с горните растения. Напълнете съда с вода, след което оставете да се настоява в продължение на една седмица.

Само 1 чаша от това ще накара чушките да растат като луди

През това време разтворът ще може да ферментира добре, поради което ще бъде концентриран. Разредете 1 литър от него с 10 литра вода, след което започнете поливането.

След няколко дни си струва да приготвите тор от люспи от лук, тъй като той не само ще подхрани почвата с различни микроелементи, но и ще я дезинфекцира. Добавете 20 гр люспи от лук към 4 литра вода, оставете сместа да се настоява поне 4 дни. Преди употреба не забравяйте да прецедите разтвора, след което пристъпете към торене на растенията.

Тези градинари, които вече са използвали горните торове, съобщават, че броят на яйчниците само се увеличава, докато плодовете стават по-вкусни и сладки.

Ако времето е горещо, увеличете честотата на напояване на чушките с вода до 3 пъти седмично.

Пиперът ще расте скокообразно, ако го подхраните с разтвор, приготвен по следната рецепта:

Половин опаковка мая (5 гр) се разрежда до пълно разтваряне в 50 мл (3 супени лъжици) топла вода. След 3 часа добавете 3 ч. л. захар, разбъркайте добре. Изсипете 50 мл разтвор на мая в 950 мл топла вода. Поливайте всеки храст с пипер с малко количество тор с дрожди. Това торене трябва да се прилага само сутрин.

Ако разсадът не расте, препоръчително е да го подхраните с инфузия от чаени листа. Можете да използвате изсушени чаени листа, тоест тези, които са останали след като сте пили чай.

Рецепта:

Залейте 1 чаша чаени листа с 3 литра вряща вод. Настоявайте за 5 дни.

Това е отличен тор за разсад от чушки, домати и други растения, тъй като чаят съдържа много различни макро- и микроелементи. Още на следващия ден след торене с чай ще видите как листата са позеленели. След няколко дни разсадът ще започне да расте.

Друг тор се приготвя от 1 супена лъжица пепел на прах и 1 литър гореща вода. Торът се настоява в продължение на един ден, след което се използва за поливане в корена.

Най-добрият тор за чушките се приготвя така

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес