Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за месести и сладки домати се приготвя с тези 2 съставки

07 август 2024, 13:45 часа

Август е времето да пожънете плодовете от усилията си в градинарството. В повечето региони доматите вече са узрели и радват градинарите с вкусна реколта. За да сте сигурни, че доматите са възможно най-захарни, сочни и вкусни и че храстите не страдат от никакви заболявания, е добре да се подхранят с прост, но ефективен тор.

Тор за сочни и сладки домати

Агрономът и опитен градинар Ксения Давидова препоръчва доматите да се торят със смес от подправки и пепел. Торът ще унищожи патогените в почвата, ще я подхрани с микроелементи, ще стимулира плододаването и ще подобри вкуса на доматите.

1 капка от това: Реколтата на доматите и тиквичките няма да има прибиране

За да приготвите подхранващата смес, добавете 1 чаена лъжичка канела, 1 чаена лъжичка куркума, 1 чаша дървесна пепел към 10-литрова кофа с вода и разбъркайте добре. Сместа е готова за употреба, не е необходимо да я прецеждате. Поливайте доматите в корена - 1 чаша на храст. Честотата на поливане е веднъж на 1-2 седмици.

Пепелта ще насити почвата с калий, фосфор, калций, магнезий, сяра, бор и манган. Канелата е богата на желязо, мед, цинк, селен, витамини K, A, E, C, група B. Куркумата помага в борбата с гъбичните заболявания и отблъсква вредителите, идеално стимулира растежа, цъфтежа и плододаването на растенията.

Доматите изразходват много хранителни вещества, за да произведат реколта. Ако мястото за отглеждане е добре подготвено (например сте добавили голямо количество угнил оборски тор, зеленчуков компост или кафяви водорасли към почвата ), тогава през лятото растенията не се нуждаят особено от тор. По отношение на баланса на хранителните вещества компостът от конски тор е чудесен за доматите.

В допълнение към добавянето на хранителни вещества, компостът и другите органични материали правят почвата пропусклива за въздух, което доматите наистина харесват. Но ако смятате, че по време на засаждането растенията не са получили достатъчно храна и са могли да бъдат по-силни, трябва да ги подхраните с допълнителни хранителни вещества. За тази цел има много различни торове за домати и зеленчукови култури.

Растежът на растенията се стимулира добре от настойката от коприва: тя е богата на азот и съдържа много основни микроелементи. Добавете я към водата за напояване в периода на активен растеж на растенията и образуването на първите плодни клъстери - обикновено до средата на юли. За да приготвите запарка от коприва, поставете толкова коприва в голям съд, колкото трябва, за да уплътните добре листната маса. Преди да налеете вода, притиснете копривената маса отгоре с тежест (например голям камък), за да не изплува.

Първият път, когато инфузията може да се използва е на следващия ден (след 24 часа). Разтворът за напояване се приготвя в съотношение 1:5 (1 част запарка, 5 части вода). След това добавете вода към съда с коприва до ръба, покрийте с капак и оставете да се настоява в продължение на две седмици. Масата от коприва трябва периодично да се разбърква. Процесът на ферментация ще започне и ще получите „каша“. Поливният разтвор също се приготвя в съотношение 1:5. Можете да поливате растенията си с питателна вода от коприва на всеки две седмици.

Побързайте: Напръскайте доматите с това преди 15 август, за да е богата реколтата им

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес