Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво разстояние се сеят доматите един от друг - берекетът е в кърпа вързан

10 февруари 2023, 17:33 часа

Доматите са зеленчукова култура, която обича топлината и внимателната грижа, която не толерира грешки. Ето защо много неопитни градинари правят различни грешки при отглеждането им. Особено важен етап е засаждането на разсад от домати на открито, тъй като този процес е огромен стрес за растението.

За да не провокирате смъртта на разсада, е важно да вземете предвид редица ключови моменти. Важно е времето за засаждане, подготовката на почвата и как правилно да засадите домати на открито с разсад.

Какво расте в съседство с доматите?

Трябва да планирате местоположението на всички зеленчуци във вашата градина. Трябва да вземете предвид и съвместимостта на различните култури една с друга.

В това отношение доматите се съчетават добре със спанак, боб, моркови, репички, аспержи, лук, маруля, цвекло, тиквички, чесън, зеле, тиква, целина, магданоз, босилек, невен, мента, градински чай.

Ако искате градината ви да е отрупана с домати и пипер, използвайте това хапче

Босилекът се съчетава перфектно с домати. Предпазва ги от паразити и подобрява вкуса на плодовете. Чесънът и репичките предпазват доматите от акари и късна болест, така че градинарите често засаждат с тези култури. Лукът ще бъде отличен защитник от земни бълхи.

Аспержите ефективно унищожават инфекции, които доматите са изключително податливи. От лъжички, молци и триони, кварталът с цариградско грозде и черешови храсти ще помогне.

Ако мястото е много ветровито, тогава бобът ще може да защити растението от вятъра. Но в този случай не трябва да избирате високи сортове, тъй като доматите не растат добре на сянка. В допълнение, всички насаждения, разположени до доматите, ще растат много по-интензивно, тъй като това растение съдържа сапонин, който ефективно засяга всички засаждащи култури.

Какво не трябва да се засажда в съседство с доматите?

Картофите, патладжаните и чушките принадлежат към една и съща група нощенки, което означава, че са податливи на едни и същи заболявания (особено късна болест). Следователно тези зеленчукови култури трябва да се поставят далеч една от друга.

Копър - ще изтощят почвата и ще отнемат всички хранителни вещества от съседите.

Царевица - високите растения поставят леглата, освен това тези култури привличат същите вредители.

Доматите ще са големи като зелки, ако наръсите това в градината през зимата

Ряпата, гроздето, киселецът и киноата също се считат за „лоши“ съседи, тъй като влияят негативно върху развитието на доматите.

На какво разстояние се сеят доматите един от друг?

Доматите се нуждаят от много слънчева светлина за развитие, засенчването не е добре дошло за тях. Следователно засаждането на домати в открита земя трябва да бъде на определено разстояние.

Ниско растящи домати - разстоянието между растенията в реда е 30-40 см, между редовете - 50-60 см.

Високи - между растенията 50 см, между редовете - около 70-80 см.

Нискорастящ стандарт - между растенията 20 см, между редовете 30-35 см.

Подреждане на леглата:

Обикновена - най-простата схема. Лехата се оформя под формата на обикновен ред домати с постоянно разстояние между растенията и между редовете. Например между храстите винаги се поддържа разстояние от 40 см, а между редовете - 60 см.

Шахматно - леглото се състои от два реда домати, засадени в шахматен ред. Ширината на лехите и разстоянието между тях зависи от сорта домати и предпочитанията на градинаря - ширина 45 cm, с проход между тях 90-100 cm.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес