Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мушкатото ще цъфти почти през цялата година, ако направите това

12 септември 2024, 19:56 часа

Мушкатото е истинска класика във всяка тераса и градина, защото може да се използва за създаване на впечатляващи аранжировки. Но за да може това цвете да цъфти почти постоянно, трябва да полагате правилната грижа за него.

Грижа за мушкатото 

Ако искате растение за вашата градина или перваза на прозореца, което съчетава свежи листа и красиви цветове и може да расте на почти всякаква почва, трябва да засадите мушкато. То може да цъфти почти през цялата година, ако се грижите правилно за него.

2 лъжици от това ще съживят всяко мушкато

Друго важно правило е, че трябва да подрязвате мушкатото, за да го насърчите да цъфти. Издръжливостта на мушкатото се разгръща в пълния си потенциал само при редовно подрязване на излишните издънки. След като цъфти за първи път през пролетта, можете да отрежете растението с една трета, за да премахнете излишните цветове.

Лекото подрязване премахва дълги стъбла, които имат малко листа или цветя също е от полза. А свежите листа, които се появяват по-късно, ще бъдат по-силни, по-здрави и ще могат да издържат на развитието на нови пъпки.

Необходимо е почвата да е добре дренирана. Ако цветето не цъфти много добре, това може да се дължи на почвата. Мушкатото, както повечето други многогодишни растения, вирее добре в добре дренирана почва. А ако почвата е блатиста и влажна, мушкатото може изобщо да не цъфти.

За да подобрите дренажа, можете да добавите органичен материал към почвата или да мулчирате ежегодно с угнил компост, листа или друга органична материя.

Обикновено мушкатото е растение, което не изисква допълнително хранене. Но ако расте много слабо, все пак можете да прилагате пълноценен комплексен тор за цветя веднъж годишно. Избягвайте торове, които съдържат много азот, вместо това използвайте разтворими торове, за да избегнете изгаряне на растението.

Друга причина, поради която мушкатото не цъфти е, че растението е много старо и трябва да се пресади. Най-доброто решение би било наистина да засадите мушкатото на две нови места. И дори не е нужно да сте опитен градинар, за да се справите с тази лесна задача.

Защо мушкатото не цъфти?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес