Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли доматите да се поливат с маркуч?

18 юли 2024, 12:45 часа

Поливането на доматите е най-важният аспект от грижата за тази популярна култура. Много градинари се чудят дали е допустимо да се използва маркуч за поливането им. Този метод изглежда прост и ефективен, но не всичко е толкова просто. Опитни градинари споделят своите наблюдения и съвети за правилното поливане на домати.

Трябва ли доматите да се поливат всеки ден?

За да разберете правилния подход към поливането на домати, е важно да вземете предвид характеристиките на тяхната коренова система. Доматите имат дълбока и разклонена коренова система. Това означава, че растенията са способни да извличат влага от дълбоките слоеве на почвата, но също така се нуждаят от внимателно и правилно поливане за оптимално развитие.

Поливане на доматите с маркуч

Поливането на домати с маркуч има няколко предимства. Този метод ви позволява бързо и ефективно да доставяте необходимото количество вода на растенията, особено на големи площи. Когато се използва правилно, маркучът осигурява равномерно разпределение на влагата върху цялата площ на засаждане, което насърчава равномерния растеж на растенията.

Поливането с маркуч обаче крие известни рискове. Силна струя вода може да повреди деликатните стъбла и листа на доматите, както и да отмие хранителни вещества от почвата. Освен това, ако се полива неправилно от маркуч, водата може да попадне върху листата на растенията, което увеличава риска от развитие на гъбични заболявания.

Правилна техника на поливане

Когато използвате маркуч за поливане на домати, е важно да използвате правилната техника. Препоръчително е да насочите струята вода под корена на растението, като избягвате попадането на вода върху листата и стъблата. Най-добре е да използвате пръскащи дюзи, които осигуряват нежно и равномерно поливане. Честотата и количеството на поливане зависи от много фактори, включително климат, тип почва и етап на развитие на растението. По принцип доматите се нуждаят от редовно, но умерено поливане.

Преовлажняването на почвата може да доведе до гниене на корените и развитие на болести. Поливането веднъж на всеки 3-4 дни се счита за оптимално, като почвата трябва да се навлажни на дълбочина 20-30 см.

Алтернативни методи за поливане

Освен поливането с маркуч има и други ефективни методи.Капковото напояване се счита за един от най-добрите методи за домати, тъй като осигурява постоянна и равномерна влажност на почвата без риск от увреждане на растенията. Също така ефективно е използването на специални системи за поливане с таймери.

Времето на деня за поливане също има значение. Най-доброто време се счита за рано сутрин или вечер, когато слънцето не е толкова активно. Това позволява водата да се абсорбира по-добре в почвата и намалява риска от изгаряне на листата, ако водата капе върху тях на пряка слънчева светлина. Когато поливате доматите с маркуч, е важно да вземете предвид метеорологичните условия.

При горещо и сухо време честотата и количеството на поливането трябва да се увеличат, докато при хладно и влажно време поливането може да се намали. Важно е да не оставяте почвата да изсъхне, но и да избягвате преовлажняване.

За да запазите влагата в почвата и да поливате растенията по-рядко, можете да използвате метода на мулчиране. Състои се в създаване на слой от специален материал около растенията. Този слой помага за задържане на влагата, регулира температурата на почвата и предотвратява растежа на плевелите. Това е особено полезно при поливане с маркуч, тъй като помага за равномерното разпределение на водата и предотвратява бързото й изпаряване.

Най-добрият юлски тор за бързо зреене на доматите е този

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес