Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се засаждат нарциси през пролетта?

20 март 2024, 06:36 часа

Нарцисите са известни със своята непретенциозност и способност да растат при почти всякакви условия. През пролетта те се показват в цялата си красота.

Засаждане на нарциси - кога е най-добре да се прави

Тези луковични растения е най-добре да се засаждат през есента. По това време на годината те са в латентност, така че засаждането не им създава стрес. В допълнение, есенното засаждане позволява на растенията да се вкоренят преди зимата, което допринася за успешното им зимуване.

Въпреки това, ако все пак решите да засадите нарциси през пролетта, тогава също е възможно да го направите. Но трябва да разберете, че в този случай растенията ще изпитат стрес и адаптирането им към новите условия ще отнеме известно време, така че едва ли можете да очаквате буен цъфтеж през следващата година.

Засаждане на нарциси през есента - ако направите това, през пролетта градината ви ще е покрита с пъстър килим

Важно е да изберете правилното време за засаждане. Най-добре е да направите това в началото на пролетта, когато почвата вече се е затоплила достатъчно, но все още не е много горещо.

Преди да се засадят нарциси, е необходимо почвата да се подготви. Тя трябва да е рохкава и плодородна. Най-добре е да добавите към нея компост или хумус, за да осигурите на растенията необходимите хранителни вещества.

Технологията за разсаждане на нарциси е следната.

Първо трябва да изкопаете луковиците, като внимавате да не повредите корените им. След това почистете почвата и старите корени. След това луковиците трябва да се поставят в разтвор на фунгицид за няколко часа, за да се предотврати евентуална инфекция с гъбични заболявания.

Луковиците се засаждат в подготвена почва на дълбочина около 10-15 см. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 10 см, тъй като след време те ще растат отново. След засаждането почвата трябва да бъде добре напоена и мулчирана.

Важно е да запомните, че след тази процедура нарцисите изискват специални грижи. На първо място, трябва да им се осигури редовно поливане, особено по време на периода на цъфтеж. Също така се препоръчва торене с органични торове. Нарцисите трябва да се презасаждат веднъж на всеки три до четири години.

Засаждане на нарциси: Ето какво трябва да знаете

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес