Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Летни трикове за изобилна реколта от пипер

04 август 2023, 13:11 часа

Отглеждането на пипер в градината може да бъде изключително удоволствие, особено ако следвате някои полезни съвети от опитните градинари. През месец юни има няколко важни стъпки, които трябва да бъдат изпълнени, за да съберете богата реколта от този вкусен зеленчук. В следващите редове ще ви представим четири трика, които ще подобрят отглеждането на пипера и ще ви помогнат да се наслаждавате на великолепни плодове.

Реклама

Тайни за отглеждане на добра реколта от чушки

Трик №1: Мулчиране и завързване на храстите

През юни е важно да мулчирате лехата с пипера и да го завържете. Това е особено важно, тъй като храстите могат да се натоварят и да паднат или се счупят. Мулчът ще предпази лехите от изсъхване и корените от прегряване. Сламените легла се мулчират в края на май или началото на юни.

Трик №2: Откъснете цветето на короната

Препоръчително е да откъснете цветето на короната на пипера. Това ще ускори узряването на реколтата. След като изпълните този трик, може да забележите, че има повече чушки отколкото листа на растенията.

Направете това и цяла зима ще имате печени чушки в буркани

Трик №3: Подходящи торове за пипера

Пиперът има особености в хранителните си изисквания и се нуждае главно от калий и фосфор, а не толкова от азот. Затова е важно да използвате торове, които съдържат калий и фосфор, като например монофосфат, калий-магнезий и калимаг. Тези торове ще помогнат на растенията да развият здрави корени и да дадат обилни и сочни плодове.

Трик №4: Контролиране на концентрацията на соли в почвата

Важно е да се контролира концентрацията на соли в почвата, тъй като прекомерното торене с органични торове може да доведе до прекомерно наслояване на соли в почвата. Затова торенето трябва да се прави рядко и на малки порции. Можете да използвате воден разтвор на пепел в малко количество и да го прилагате с предварително поливане.

Градинарите разкриват най-добрата ГРИЖА за чушките в домашната градина

Със следването на тези четири трика, ще постигнете успешна реколта от пипер във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес