Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен домашен капан, с който да се отървете от охлювите за една нощ

19 юли 2023, 18:33 часа

Охлювите са враг на градинаря, защото след месеци на старателно отглеждане на разсад и внимателна грижа за  културите, охлювите могат да направят непоправими поразии, проправяйки си път през растенията, съсипвайки цялата упорита работа на човек само за една вечер.

Охлювите обикновено се прикриват под листата на растенията, които са образували своеобразни влажни джобове и ще изядат почти всичко, с което влязат в контакт. Охлювите са изключително вредни за културите, защото ядат както листата, така и плодовете на растенията.

Как да се отървете от охлюви в градината: Ефективни и доказани средства

Вредите могат да настъпят преди градинарите дори да разберат, че има зараза, въпреки че сдъвканите листа и лигавите следи са издайнически признаци.

За да отърват градината от тези вредители, вместо да използват търговски обработки, някои градинари се обръщат към домашни решения, като бирени капани за охлюви.

В социалните мрежи мнозина, пробвали капана, твърдят, че той работи. Предпочитан от много градинари, този традиционен градинарски трик включва пълнене на съд с бира и заравянето му до ръба в почвата близо до растенията, които изискват защита от охлюви.

Трик, с който веднъж завинаги да се отървете от охлювите в градината

Охлювите не могат да устоят на миризмата на мая в бирата,  ще пропълзят в контейнера и ще се удавят. Смята се, че миризмата на мая в бирата е подобна на миризмата на гниеща растителност и ферментиращи плодове, които охлювите много обичат.

Една дама с градина споделя: „Използвам този бирен капан през цялото време. Това спира охлювите да изядат зелето ми. Откакто използвах този капан, изобщо не съм имала охлюви близо до моите растения.

Експерти по градинарство отбелязват, че бирата е доказано „ефективна и безопасна“ за контрол на охлювите. Те твърдят, че по-евтините бири изглежда имат по-високо ниво на съдържание на дрожди, което излъчва силен аромат и това е, което се оказва „изключително неустоимо“ за охлювите.

Създаването на бирени капани за охлюви е интересно и лесно начинание от типа „Направи си сам“, но има някои недостатъци.  Тези капани са привлекателни за охлювите само в ограничен район, затова трябва да се залагат на всеки квадратен метър. Освен това, разтворът от бира или мая се изветрява бързо и трябва да се долива на всеки няколко дни.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес