Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде е най-добре да засадите ягоди?

26 септември 2024, 21:06 часа

Малко вероятно е да получите мечтаната реколта от ягоди, ако засадите разсада на грешното място. 

Къде е най-добре да засадите ягодите?

На първо място, бъдещите лехи с ягоди трябва да са добре осветени - потърсете място, което винаги е изложено на слънчева светлина. Що се отнася до почвата, вашата задача тук е да осигурите на ягодите глинеста или пясъчна глинеста почва, чиято киселинност е в диапазона от 5 до 6,5.

Засаждане на ягоди през есента - заслужава ли си

Ягодите определено ще покажат отлични резултати под формата на голям брой сладки плодове, ако растат на почва, която преди това е била подхранена от лупина, синап, грах, боб, репички, цвекло или лук.

Но на места, където преди това са растели малини, краставици или растения от семейство Пасленови, не трябва да засаждате ягодови храсти.

Ако планирате да засадите ягоди на място, където преди това сте отглеждали патладжани, домати, картофи или чушки, тогава преди това трябва да третирате почвата с биофунгицид, за да убиете гъбички и бактерии.

Един месец преди планираното засаждане на растения е необходимо да се изкопае площта на дълбочина приблизително 30 сантиметра. По време на този процес трябва да се добави нитрофоска в количество от две супени лъжици на квадратен метър.

След това трябва да разкопаете почвата и да оформите лехи, чиято височина е от 20 до 25 сантиметра - тази препоръка е особено подходяща за райони с висока влажност.

Дълбочината на дупките за засаждане трябва да бъде 25 сантиметра (точните й размери зависят от размера на кореновата система). Важно е да се уверите, че корените на растенията ще бъдат свободни и няма да бъдат подложени на деформация при засаждане.

През есента е важно да се изъврши и правилна резитба на възрастните ягодови насаждения. Тази процедура трябва да се извърши след като културата спред да дава плодове. Тази и други дейности трябва да се извършват непосредствено преди застудяването, ако по-рано не сте успели да го направите, тогава е по-добре да оставите ягодите без резитба.

Това важи особено за видовете, които плододават много пъти през един вегетационен период, чак до замръзване. И подрязването в този случай намалява зимната издръжливост на културата.

Освен това не се препоръчва да се отрязват всички листа на ягодата - за да се развие короната, ще са необходими много усилия и растението ще се изтощи, за да се образува цветни стъбла, необходими за формирането от плодове.

За резитба използвайте специални остри инструменти - ножици или градински ножици. Не можете да извършите процедурата с ръцете си - това ще повреди стъблото и корените могат да се окажат издърпани на повърхността на почвата.

Какво да направите с ягодите точно сега, за да приберете богата реколта?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес