Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде да засадите божурите, за да се вкоренят бързо

13 март 2024, 14:54 часа
Реклама

Буйните и ароматни божури придават по-добър вид на всяка цветна градина. Но за да зарадват наистина с външния си вид, е важно да изберете правилното място за засаждане.

Смята се, че божурите могат да растат на едно място без пресаждане в продължение на десетилетия. Но с течение на времето цветята започват да се свиват и самите храсти постепенно изсъхват. Следователно веднъж на всеки 7-10 години те трябва да бъдат изкопани, разделени и засадени.

Къде е най-добре да се засадят божури?

Това растение е изключително светлолюбиво и не реагира добре на сянка. Божурите обичат изобилие от светлина, така че мястото в цветната градина трябва да е слънчево.

Полейте божурите с тази смес и те ще цъфтят пищно цяло лято

Ето защо е важно да се даде предпочитание на онези зони, които са добре осветени. В частична сянка и още повече в сянка няма да има буен цъфтеж. Или изобщо няма да стане.

Трябва да се има предвид, че такива цветя определено няма да радват с външния си вид, ако са засадени под дървета или твърде близо до оградата. Вторият важен момент е мястото да е тихо и безветрено. На вятъра божурите растат много по-зле, те изсъхват, а понякога дори умират. Особено ако ветровете духат от север, обикновено са студени. Затова намерете уединен ъгъл в градината, например от южната страна на огради или храсти. Също така че не трябва да засаждате божури в райони, където може да има „парников ефект“.

Струва си да се добави, че плодните храсти, пелинът и лилиите са лоши съседи за божура.

Третият фактор, който трябва да се вземе предвид, е нивото на подземните води. Те не трябва да са по-близо от 1 m до повърхността на почвата. В противен случай корените на божурите ще се намокрят и ще изгният. По принцип божурите могат да растат във всякаква почва. Изключение правят влажните зони. При такива условия божурът умира, защото корените му не могат да понасят застояла вода.

Идеалният вариант е почвата да е плодородна и добре обработена. Но те са рядкост, така че за божурите трябва да подготвите голяма дупка за засаждане и да я напълните с хранителна смес.

Ямите трябва да са с диаметър 70 см и същата дълбочина. Това е важно, защото божурите не се развиват добре в плитка дупка - корените им достигат до плътната почва и започват да растат настрани. И в резултат на това те не могат да получат достатъчно влага и хранителни вещества. В резултат на това божурите растат по-зле и цъфтят слабо.

Само 1 лъжица от тази съставка гарантира пищен цъфтеж на божурите

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес