Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кориандър в билковата градина: Засяване и грижа

16 юни 2023, 15:05 часа

Отглеждането на кориандър в домашни условия е много лесно, а и е чудесно решение да имате билката под ръка, когато ви потрябва. При засяване имате нужда от няколко неща:

  • Семена от кориандър
  • Подходяща саксия с дренажни отвори
  • Многофункционален компост
  • Балансирана течна храна

Отглеждане на кориандър

Ако отглеждате кориандъра на открито в своята градина, засадете го на хладно място с лека сянка и много добре дренирана почва.

Ако го отглеждате в саксия – изберете пак по-сенчесто място, като перваз на прозорец, който не получава пряка, изгаряща слънчева светлина през лятото.

Лесни за отглеждане БИЛКИ за вашата билкова градина

Засяване на кориандър

Засадете кориандъра в предварително обработена, влажна почва навън на месечни интервали от март до август, ако искате непрекъснато снабдяване с листа.

Ако решите да отглеждате растението на закрито, подгответе саксия и засейте няколко семена. Засявайте на всеки 6-8 седмици, за да имате постоянен запас от свежи листа през цялата година.

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина

Как да се грижим за кориандър?

Когато сеете на открито, изтънете разсада или младите растения на 5-7,5 см едно от друго. Ако искате да го отглеждате специално заради семената му, отглеждайте на 20-25 см едно от друго.

Не оставяйте почвата да изсъхне, поддръжайте я влажна, като не прекалявате и с преполиването. Твърде многото вода може да доведе до гниене - особено през есента и зимата.

Давайте на растенията лека течна храна от обща храна на всеки две седмици през късната пролет и лятото. Така растенията ще продължат да произвеждат листа. Преждевременното цъфтене на кориандара може да е причинено от храни с високо съдържание на калий, така че бъдете внимателни.

Ако кориандърът е стресиран от промяна на температури или нещо други, бързо ще се разсади, а листата губят вкуса си. Това е добре, ако искате да събирате семена, в противен случай изхвърлете растенията.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес