Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колтучене на домати: Направете ТОВА през август и ще имате сладки домати до КРАЯ на септември

16 август 2024, 18:12 часа

По нашите географски ширини доматите зреят най-активно през август. Ако искаме да ускорим този процес и да ги направим не само по-червени, но и по-големи и с по-сладък вкус, имаме идея! Разберете какви са ползите от колтученето на доматите и как да извършите правилно тази процедура.

Какви са ползите от колтученето на доматите?

Август е времето, когато можем да се радваме на изобилна реколта от домати. Когато берем зрели плодове от високи сортове, можем да забележим, че цветята все още се появяват по храстите. Растенията не спират да растат, те продължават да се разклоняват и да се простират нагоре. На теория доматите могат да се развиват и дават плод много дълго време, но в нашия климат този процес ще бъде нарушен от наближаващите есенни студове.

Още: Ако листата на пипера увяхват, действайте бързо с този ТРИК или гъбичките ще унищожат реколтата

Следващите цветове нямат шанс да се превърнат в зрели плодове и няма причина храстите да продължат да растат и да хабят вода и хранителни вещества. По-добре е да насочат цялата си енергия към вече вързаните домати. Ето защо през август се извършва проста процедура, наречена колтучене. Това включва отрязване на върха на главната издънка или няколко върха, ако доматите са отглеждани на повече от една издънка. По този начин предотвратяваме по-нататъшния растеж на растенията - те вече няма да достигнат по-голяма височина.

Ако забележите някакви пъпки, струва си да се отървете и от тях, така че растенията да могат да се съсредоточат само върху плодовете, които вече са се образували. Подреждането на доматите през август и премахването на цветовете прави реколтата по-гояма, по-червена и с по-добър вкус. Това е лесен начин за ускоряване на узряването на доматите, когато вегетационният сезон наближава.

Колтучене – как да го направите?

Още: Тайният тор на опитните градинари за торене на доматите през август

Най-добре е доматите да се култивират 4-6 седмици преди планирания край на отглеждането. Обикновено този период се пада към средата на август. Трябва обаче да помним, че не всички сортове изискват скъсяване на върховете. Не е нужно да го правите при детерминантните домати, т.е. тези, които спират да растат сами, когато пуснат плод.

Имате нужда от добре наточени и дезинфекцирани със спирт инструменти – нож или градинска ножица. Внимателно отрежете върховете на основните леторасти. Отрезът може да се направи на височината на второто или третото стъбло с листа, които са разположени над най-високата чепка със зреещи плодове. В същото време се освободете от страничните издънки, появяващи се в по стъблата и листата. Най-добре е подрязването да се извършва в слънчев ден, за да зараснат бързо раните.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес