Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-добрият тор за доматите - тайната на богатата реколта

23 септември 2024, 14:08 часа

Торенето на домати играе ключова роля за получаване на богата и висококачествена реколта. Правилно подбраните торове не само укрепват растенията, но и повишават устойчивостта им към болести, което е особено важно в променящия се климат. 

Значението на избора на торове за домати

При отглеждане на домати е важно да се има предвид, че всеки тор изпълнява своята задача. Някои помагат по време на етапа на растеж, други насърчават образуването на плодове. Органичните и минералните торове също играят важна роля за поддържане здравето на растенията. За да получите максимални резултати, трябва да комбинирате различни видове торове в зависимост от нуждите на културата.

Органичните торове като компост, хумус и пепел са отличен източник на основни микроелементи. Компостът насища почвата с полезни микроорганизми, подобрява нейната структура и повишава плодородието. Хумусът обогатява почвата с азот, което насърчава активния растеж на растенията. Пепелта от своя страна съдържа калий, който подобрява вкуса на плодовете и укрепва кореновата система.

Тайната на опитните градинари - как да запазите реколтата на доматите свежа възможно по-дълго

Използват се три метода за хранене на растенията с пепел:

  • Добавяне на сухото вещество към дупките при засаждане на разсад;
  • Инфузия за кореново торене - за да го приготвите, трябва да вземете 2 чаши пепел и да я разтворите в 10 литра вода, след което да подхраните насажденията в корена, като използвате 0,5 литра продукт на храст. Подхранването трябва да се повтори след 5-6 такива процедури на сезон;
  • Разтвор за листно подхранване. За да го приготвите, разтворете 300 гр пепел в 3 литра вряща вода, киснете половин час, охладете и оставете да престои 5 часа. След това доведете обема до 10 литра, прецедете, добавете 40 гр течен или сапун за пране и напръскайте растенията.

Минералните торове са концентрирани смеси, съдържащи основните хранителни елементи - азот, фосфор и калий. Азотът стимулира растежа на зелената маса, фосфорът - развитието на кореновата система, а калият - увеличава количеството и качеството на плодовете. Важно е да изберете торове, като вземете предвид фазите на развитие на доматите: на етапа на растеж - с преобладаване на азот, на етапа на цъфтеж и плод - с високо съдържание на калий и фосфор.

Течните торове осигуряват бърз ефект поради бързото усвояване на хранителните вещества. Те лесно проникват в почвата и се усвояват от корените, което ги прави идеални за спешно подхранване. Има както органични, така и минерални течни торове, което ви позволява да ги комбинирате в зависимост от нуждите на растението. Редуването на течни торове с гранулирани торове помага за поддържане на хранителния баланс на всички етапи на растеж.

Листното подхранване е процесът на прилагане на тор директно върху листата на доматите. Този метод ви позволява бързо да попълните липсата на хранителни вещества, особено при условия, при които кореновата система не може да се справи със задачата. Листата бързо абсорбират хранителни вещества, което е особено ефективно по време на цъфтеж и плододаване.

Как е правилно да ядете домати?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес