Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои сортове десертно грозде не трябва да се пръскат

22 август 2024, 18:15 часа

Изборът на подходящи сортове грозде е ключът към успешното отглеждане на лози и получаването на висококачествена реколта. Градинарите и лозарите, които внимателно подбират своите сортове, могат значително да намалят нуждата от химическа защита и грижи. В тази статия ще разгледаме кои десертни сортове грозде са устойчиви на болести и не изискват пръскане, което ги прави идеален избор за екологично чисто отглеждане.

Поморийски бисер

Поморийският бисер е сочен и ароматен сорт грозде, който се отличава със своята устойчивост на болести като мана и гъбични инфекции. Този сорт е подходящ както за директна консумация, така и за приготвяне на домашни десерти. Лесният му за отглеждане характер го прави предпочитан избор за градинарите, които търсят непретенциозно грозде с високо съдържание на захар.

Кои са най-добрите десертни сортове грозде?

Траминер

Траминер е един от най-известните бели трапезни сортове грозде, който узрява през септември. Той е изключително сладък и ароматен, с плътна ципа, която обаче лесно се обелва. Тази особеност го прави не само подходящ за директна консумация, но и за производство на висококачествени вина. Траминерът е устойчив сорт, който не изисква системно пръскане, което улеснява неговото отглеждане.

грозде, гроздобер

Наслада

Сортът Наслада е създаден чрез кръстосване на различни сортове и се отличава с месестите си и сочни плодове. Този сорт грозде има характерен аромат и хармоничен вкус, което го прави популярен както за прясна консумация, така и за винопроизводство. Наслада е устойчив на редица болести, включително брашнеста мана, оидиум и сиво гниене, и не се нуждае от редовно пръскане.

Сторгозия

Сторгозия е специално селектиран сорт грозде от Института по лозарство и винарство в Плевен. Той узрява късно, в началото на есента и често до края на октомври. Този сорт е известен със своята устойчивост на болести и необходимостта от минимални грижи, което го прави подходящ за отглеждане без пръскане.

Отгледайте и най-капризния сорт грозде с този ефективен метод

Дунавски лазур

Дунавски лазур е винен сорт, който също така е отличен избор за прясна консумация. Този сорт е известен със своята устойчивост на болести, включително мана и гъбични инфекции, както и на студени и променливи климатични условия. Не е необходимо да се пръска редовно, което го прави икономически изгоден и лесен за отглеждане.

Изборът на устойчиви сортове десертно грозде е важен фактор за намаляване на химическите обработки и улесняване на отглеждането. Сортовете като Поморийски бисер, Траминер, Наслада, Сторгозия и Дунавски лазур предлагат не само вкусни плодове, но и устойчивост на болести, което ги прави отличен избор за всеки лозар или градинар. Тези сортове ви позволяват да се наслаждавате на богат добив без необходимостта от често пръскане, което прави отглеждането им по-лесно и по-екологично.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес