Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога пепелта се гаси с оцет - всеки градинар трябва да знае това

03 октомври 2024, 12:18 часа

Пепелта често се използва от градинарите като тор. Неизгорелите дървесни остатъци са източник на калий, фосфор, магнезий, бор, манган и много други важни за растенията елементи. Пепелта също съдържа калций. Въпреки това, в нейния състав този компонент е представен във форма, която е трудно да се усвои от градински и зеленчукови култури. Но опитните градинари са намерили начин да решат този проблем - те гасят пепелта с оцет. Ето кога и как се прави това.

Как се "гаси" пепелта с оцет?

Ако искате да подхраните растение, което спешно се нуждае от калций, тогава преди да добавите пепел, добавете към нея вода и малко оцет. Трябва да продължите по следния начин: първо е необходимо да вземете кофа, да изсипете 200 грама пепел в нея и да добавите към този тор с обикновена вода, докато контейнерът се напълни почти напълно. Следващата стъпка: добавете половин чаша оцет и старателно разбъркайте съдържанието на кофата. След това трябва да изчакате поне 120 минути.

Торене с пепел през есента - как е правилно да се прави

След тази процедура можете безопасно да използва приготвената инфузия: всяко растение трябва да получи максимум 1 литър течност. Поливането трябва да се извършва в корена. Благодарение на добавянето на оцет към пепелта растенията ще усвоят бързо калция.

Торене с пепел през есента

След прибиране на реколтата почвата трябва да възстанови баланса на хранителните вещества - в случая може да се използва пепел преди разкопаване на градината. След това торене зелето, доматите, краставиците, картофите, тиквите растат особено добре.

Стандартната препоръчителна доза пепел е 1 кг на 1 кв.м. площ. Всичко обаче зависи от характеристиките на почвата в конкретна област. Например, ако почвата е много плодородна, тогава определеното количество може да бъде намалено наполовина. В обратния случай, когато става въпрос за бедни песъчливи или глинести почви, може да се използва повече пепел - 1,5-2 кг на 1 квадратен метър площ. Не превишавайте указаната дозировка без необходимост. Факт е, че твърде много пепел може да навреди на различни полезни микроорганизми, които живеят в почвата, например земни червеи.

Подхранване с пепел се извършва и при овощните дървета. Особено полезно е за черешите и сливите. За тези дървета горната превръзка с пепел се извършва веднъж на всеки три години. За да направите това, трябва да изкопаете жлеб около ствола, да изсипете около 100 гр пепел в него и да го покриете с почва.

Торене на градината с пепел - никога НЕ правете тази грешка

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес