Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога не трябва да поливаме доматите с борна киселина?

02 юли 2024, 07:44 часа
Реклама

Сред многообразните приложения на борната киселина е свързаното с полезността ѝ в градината, където намира приложение както за подхранване на културите, така и за борба с вредителите, които унищожават цветята или намаляват добивите при културите, нанасяйки щети на реколтата.

Не можем да заключим обаче, че борната киселина е само полезна и употребата ѝ не крие рискове при определени ситуации, условия или етапи на развитие на културите. Има например условия, в които не трябва да поливаме доматите с борна киселина, макар да е известна като изключително полезна за тях със свойствата си, предпазващи ги от мана, болести и вредители.

Защо борът е ценен за растенията?

Сред основните ползи от употребата на бор в градината са подпомагане на корените, добър метаболизъм, производство на хлорофил, дезинфекция, борба с вредителите. Пожълтяването на вените на листата, малките размери на листата, опадването им, бавният растеж на растенията, деформацията на плодовете на растенията, слабият цъфтеж, загиването на кората на леторастите са сред основните явни белези за липа на бор и че трябва да го добавите в интерес на оптималното развитие на растенията.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

В случай, че не забележите или не разпознаете дефицитът на бор, напълно възможно е растенията да загинат или най-малко – реколтата значително да е по-бедна от обикновено.

Въпреки ползите от бор в градината с него не трябва да се прекалява, тъй като излишъкът води до риск от изгаряне на листата, както и до намалена устойчивост на плодовете при съхранение.

Ползи от поливане на доматите с борна киселина

Борната киселина е ценна за доматите и незаменима на някои етапи от развитието им – подпомага плододаването и намалява риска от вредители по културите, както и от заболявания, някои от които тежки, способни да обхванат цялата градина. Подхранването с бор намалява този риск. Борната киселина увеличава производителността, спомага за увеличаване на съдържанието на захари.

Борната киселина, приложена в градината и за доматите не позволява напукването им дори при прекомерна влага. Тя помага за покълване на семената, вкореняването на разсада, подхранването, укрепването на доматите, увеличаване на плододаването. Употребата на борна киселина позволява отглеждане на доматите дори в бедни почви, тъй като им доставя съставките, от които се нуждаят, за да се случи това.

Рискове и вреди, ако поливаме доматите  с борна киселина

Употребата на борна киселина за доматите в градината крие своите рискове. Ненавременната, прекомерната или нулевата употреба води до вреди на доматите. Уместна и препоръчителна, ценна и полезна за доматите е употребата преди цъфтеж, но след образуване на цветовете, и употребата по време на плододаване, като се прилага най-ефективно в началото му.

Липсата на познания обаче и употребата на борна киселина на неподходящ етап от развитието на доматите могат да доведат до частична или тотална загуба на реколтата. Ако изберем да поливаме доматите с борна киселина, трябва да знаем, че това не бива да се случа при:

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

-          Третиране на разсада, за който не се препоръчва да се третира с борна киселина, а със специализирани и създадени за целта препарати.

-          Ветровито време, което няма да допусне да попадне борната киселина там, където е нужно.

-          Рекордни жеги, тъй като ще доведат до сериозни проблеми за доматите. За да има полза от борната киселина за доматите, добива и устойчивостта им на заболявания, тя трябва да се използва в хладните вечерни часове – след залез, а времето да е тихо и спокойно – без вятър.

-          Борната киселина насърчава натрупването на азот, поради което следва да не се прилага при излишък на азот или в етапи от развитието, в които азотът не само не помага, но и вреди.

Градинарите следва да имат предвид и че е от ключово значение да внимават да не предозират борната киселина, тъй като това поражда сериозен риск за доматите. Разтворът следва да се приготвя много внимателно и точно, тъй като излишъкът на борна киселина при поливане на доматите води до изгаряния по листата и е възможно да причини и смъртта на растенията.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес