Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да приберете картофите според лунния календар

03 август 2024, 18:56 часа

Изборът на правилната дата според лунния календар за извършване на определена дейност в градината решава редица проблеми, а в случай на прибиране на реколтата от картофи ви позволява да запазите клубените по-дълго годни за консумация.

Ето какви са препоръките в това отношение според календара за август 2024 г.

Кога се вадят картофи

Традиционно това време се пада през август. Всеки градинар, в допълнение към времето на узряване на определен сорт, разчита и на определени признаци. Ако става въпрос за срокове, тогава средно дейността се планира за последните десет дни на август или по-късно, ако става въпрос за късни сортове. Опитните градинари следят за признаци на зрялост, които могат да се видят по състоянието на растението.

Как да забавите покълването на картофите?

Обикновено това са увиснали и сухи върхове. Но дори и след като листата започнат да вехнат, по-добре е да изчакате 5 дни, след което можете спокойно да започнете да прибирате реколтата.

Лунен календар за прибиране на реколтата на картофите през август

Що се отнася до влиянието на луната, колко добре ще се съхраняват клубените зависи от фазата на това небесно тяло, когато е прибрана реколтата. Тази година благоприятните дни за прибиране на реколтата от картофи са 3, 5, 7, 15, 20 и 28 август.

Правилно съхранение на картофите

Картофите могат да се съхраняват на различни места, това може да бъде зеленчукова яма, под земята, в мазе или в гаража. Важно е да знаете, че оптималната температура при зимно съхранение трябва да бъде между 2 и 5 градуса по Целзий, тогава само нашите картофи ще се съхраняват перфектно.

Под отлично съхранение имам предвид, че няма да покълнат и няма да са прекалено сладки, както се случва, ако кореноплодните зеленчуци замръзнат, когато температурата падне под плюс един градус. Дори при нулеви температури картофеното нишесте се превръща в захар и се появява сладък вкус.

Влажността на местата, където се съхраняват картофите през зимата, също има значение; ако е висока, има опасност картофите да изгният, ако въздухът е много сух, те ще започнат да се набръчкват. Оптималните стойности на този показател трябва да бъдат в диапазона 80 - 82 процента и тогава картофите ще се съхраняват добре.

Раннозрелите сортове имат срок на годност около 5-6 месеца, средно късните сортове 7-8, късните до 10 месеца, така че могат да се съхраняват в изба до следващата реколта.

При съхранение на картофи се допускат само цвекло като съсед до тях - тези зеленчуци си помагат взаимно през зимата. Цвеклото отнема влагата от картофите и се съхранява добре.

Трябва ли да се откъсват цветовете на картофите?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес