Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога да събираме реколтата и как да съхраняваме морковите?

06 август 2024, 15:08 часа

Ефективното прибиране на реколтата и съхраняване на морковите може да ви гарантира, че ще се наслаждавате на хрупкавата им текстура и сладкия им вкус дълго след като са били откъснати. Предлагаме ви изчерпателно ръководство, което ще ви помогне да се възползвате максимално от реколтата от моркови.

Кога да събираме морковите?

Времето е от решаващо значение при прибирането на морковите. В зависимост от сорта морковите обикновено са готови за прибиране на реколтата от 70 до 80 дни след засяването им. Най-доброто време за прибиране на морковите е, когато те са достигнали желания размер, но все още са крехки.

Можете да проверите готовността им, като внимателно извадите един от тях от почвата, за да видите дали е достигнал подходящия размер. Прекалено младите моркови могат да бъдат твърде малки и без вкус, а тези, които са оставени твърде дълго, могат да станат дървесни и твърди. Освен това върховете на морковите могат да ви подскажат нещо. Ако зелените части започнат да пожълтяват, това може да е знак, че морковите са преминали своя разцвет.

Кога е най-добре да засадите моркови, за да е богата реколтата им

Как да събирате морковите?

За да не счупите морковите, използвайте вилица или лопата, за да разрохкате почвата около корените, преди да ги извадите. Внимателно ги вдигнете от земята, като внимавате да не повредите морковите или върховете им. Ако събирате голям брой моркови, може да се наложи да работите на порции, за да избегнете уплътняване на почвата и да улесните процеса.

Как да съхраняваме морковите

Правилното съхранение е от ключово значение за удължаване на срока на годност на събраните моркови. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да ги запазите свежи:

Отстранете зелените части: Връхчетата на морковите трябва да се отстранят преди съхранение. Зелените части изтеглят влагата от корените, което може да доведе до изсъхване на морковите. Просто отрежете зелените части малко над корена.

Почистете морковите: Внимателно почистете излишната почва. Избягвайте да миете морковите преди съхранение, тъй като влагата може да доведе до загниване. Ако е необходимо, леко ги изплакнете непосредствено преди употреба.

Морковите са най-доброто лекарство - ето от какво може да ви излекуват

Изберете правилния метод за съхранение:

В хладилника: Морковите могат да се съхраняват в чекмеджето на хладилника. Поставете ги в найлонова торбичка или контейнер с известно проветряване, за да поддържате влажността и да ги запазите хрупкави. По този начин те могат да издържат до няколко седмици.
В пясък: За дългосрочно съхранение, особено ако разполагате с мазе за корени или хладно мазе, можете да съхранявате морковите в кутия, пълна с пясък. Заровете морковите в пясъка, като внимавате да не се допират един до друг, и съхранявайте кутията на хладно и тъмно място. Този метод помага за поддържане на влажността и предотвратява окапването на морковите.

Във фризера: Морковите могат да се замразяват, но преди това трябва да се бланшират. Бланширането включва кратко сваряване на морковите, след което се потапят в ледена вода, за да се спре процесът на готвене. След бланширането се отцеждат и подсушават, преди да се замразят в херметически затворени торбички или контейнери. Замразените моркови могат да издържат до една година.

Ако събирате морковите в подходящото време и ги съхранявате правилно, можете да се наслаждавате на тяхната свежест и вкус и след края на вегетационния им период.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес