Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киселинност на почвата - как се определя и какво се прави, ако е висока

27 март 2024, 06:45 часа

Почвата, която е твърде кисела, е вредна за повечето растения. Въпреки това, някои признаци ясно показват проблем и показват, че трябва да се направи нещо по въпроса.

Как да разберете дали почвата е кисела?

Почвите са склонни да се подкисляват с времето. Причините са киселинни дъждове и обилно торене с торф, хумус или минерални торове.

В същото време силно киселинната почва пречи на усвояването на хранителни вещества, но също така извлича тежки метали, които след това се натрупват в растенията.

Някои растения харесват кисела почва или променят цвета си в кисели условия. Например признак за киселинност е, че хортензиите са сини на цвят. В този случай pH вероятно е между 4,0 и 4,5.

Лесен експеримент за измерване рН на почвата

Киселата почва е показана и от изобилно растящи папрати, мъх, киселец и лайка. За да определите точно рН на вашата почва, ще ви е необходим тест от градински център или железария. Устройствата или тест лентите ще покажат точната стойност на pH.

Леко киселата почва с pH от 5,5 до 6,5 обикновено не е проблем. Ако стойността е по-ниска, тогава трябва да се вземат мерки. При стойности между 6,5 и 7,0 почвата е леко кисела и няма риск от отделяне на токсични вещества.

Как да определим киселината в почвата по друг начин?

Растителността в градината издава много за почвената киселинност.

Хортензиите цъфтят в синьо: pH стойност под 5,0, защото алуминиевите йони се отделят от почвата. Теменужките са наситено лилави на цвят: pH вероятно е под 5,0. Ако мъхове, киселец, папрати и лайка растат като плевели: почвата най-вероятно е кисела.

Какво да намалим излишната киселинност?

Най-доброто средство е вар. Използвайте вар от водорасли вместо каменна вар. Съдържа 80% калциев карбонат, както и магнезиев карбонат, силициева киселина и следи от бор, йод и други вещества. Използвайте този продук според указанията, дадени на опаковката.

В допълнение към стойността на pH е важен съставът на почвата. Следователно, точен анализ трябва да се извършва на всеки две години. Също така трябва да наторявате почвата според нуждите на конкретните растения, които отглеждате.

Като препоръка, можете да разпръснете 250 грама вар от морски водорасли (200 грама чист CaO) на квадратен метър всяка втора година върху тежка почва. За лека почва са достатъчни 150 грама (120 грама чист CaO).

Имайте предвид, че варта измества азота. Добавяне на торове на калциев карбонат към почвата през пролетта няма много смисъл след използването на вар . По-добре е да отложите варуването до есента.

Полезни съвети

Прилагайте не повече от 200 грама чист CaO годишно и на квадратен метър.

Поръсете калциев карбонат върху суха почва.

Нанесете тор и вар според нуждите на растенията в градината ви.

Не използвайте тор и вар едновременно.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес