Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кефир в градината: Перфектен тор за зеленчуци и убиец на мана

19 юни 2024, 11:05 часа
Реклама

Отглеждането на зеленчуци не е особено сложна задача, стига да имате хъс и желание. Трябва да се погрижите само за няколко неща, за да получите богата и качествена реколта. Разбира се, най-големият фактор, който оказва влияние върху успеха на отглеждането, е правилното торене. Търсите идеалния и универсален тор за вашата градина? За целта не е необходимо да купувате специализирани и скъпоструващи смеси. Използвайте само един продукт и здравите и изобилни реколти са гарантирани!

Реклама

Какви свойства има кефирът?

Торенето на зеленчуците е един от основните фактори, влияещи не само върху обема на културите, но и върху тяхното качество. Градинските магазини предлагат изобилие от торове, предназначени за определени видове растения. Но защо да харчите пари за скъпи препарати, когато можете да използвате природни средства?

Още: Как да използвате оцет за отглеждане на краставици? С тази смес реколтата ще бъде тройна!

Ако търсите екологичен и универсален тор за градината, струва си да посегнете към кефира. Оказва се, че този ферментирал млечен продукт се използва широко в градинарството.

Кефирът е много популярна и вкусна напитка, която съдържа много полезни за здравето съставки. Интересното е, че ще работи не само като здравословна закуска, но и като естествен тор за растенията.

Съдържа цял комплекс от хранителни вещества, които подпомагат растежа и развитието на културите. Богат е на калций, калий, фосфор, азот и желязо.

Използването на кефир ще подобри структурата на почвата, в която растат зеленчуците (особено, ако е бедна на хранителни вещества). Благодарение на полезната си бактериална флора предпазва растенията от болести и паразити. Освен това кефирът е чудесен в борбата срещу гъбичните заболявания, особено срещу картофената мана.

Още: Пръскане на лози - С какво и кога да пръскаме гроздето

Използването на кефир в градината

Чудите ли се как да използвате кефир в градината? Пригответе следната смес!

Първо подсигурете голям съд (напр. голяма купа или кофа). След това изсипете един литър кефир в него и добавете 10 литра леко топла вода. Смесете съставките, така че кефирът да се разтвори напълно във водата. Вече можете да полеете зеленчуковата градина с получения разтвор! Друг вариант е да го пресипете в бутилка със спрей и да го пръскате върху вашите растения.

Още: Как да се справим с бурените в градината

Кефирът е идеален за наторяване на чушки, зелен фасул и много други. Пръскането върху краставиците ще им помогне да не пожълтяват. Освен това с помощта на кефир можете да се отървете от картофената мана по доматите.

В допълнение, такъв естествен тор осигурява на почвата необходимите минерали и хранителни вещества, което благоприятства развитието на растенията. Благодарение на това зеленчуците ще дадат по-високи добиви.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес