Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Картофите ще издържат цяла зима дори в най-влажното мазе, ако сложите този плод до тях

13 септември 2024, 13:21 часа

Картофите няма да покълнат до пролетта дори в най-влажното мазе, ако поставите един плод до тях.

Как да удължим срока на годност на картофите благодарение на този плод?

В идеалния случай картофите трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място. Но ако съхранявате картофи до ябълки, те ще издържат до пролетта дори в много влажно мазе.

След прибирането на картофите трябва да се засажда само това - 3 варианта

Ябълките отделят газ етилен, който забавя узряването и съответно покълването на картофите. Но има една подробност: този газ има точно обратния ефект върху някои зеленчуци. Не съхранявайте лук, пъпеши, броколи и праскови до ябълки.

Могат ли картофите да се съхраняват с други зеленчуци?

Възможно е, но това не важи за всички зеленчуци. В идеалния случай картофите се съхраняват с цвекло, което се поставя върху клубените. Цвеклото перфектно абсорбира излишната влага, което само му е от полза, като по този начин предпазва картофените клубени от гниене.

Най-добре е да съхранявате картофите в сутерен или изба. Хладната и тъмна стая потиска производството на соланин, вещество, което е токсично за хората. Зелените картофи съдържат големи количества соланин, така че не трябва да се ядат. По време на съхранение трябва да спазвате условията за липса на светлина и топлина, така че клубените да не позеленеят.

Трябва ли да се сортират картофите през зимата?

През зимата е просто необходимо да сортирате картофите, тъй като в тях могат да се появят различни инфекциозни заболявания. Когато сортирате картофите, трябва да премахнете не само гнилите клубени, но и всички, които влизат в контакт с тях. Ако на повърхността има само здрави грудки, но от контейнера се излъчва неприятна миризма и в помещението се появяват малки мухи - плодови мушици, това също са признаци на гниене. Такива картофи трябва да се сортират, като се отстранят заразените клубени и тези, които са имали контакт с тях.

Народни съвети за удължаване срока на годност на картофите

Растенията, които отделят фитонциди, помагат за запазването на картофите по-дълго. Грудките могат да бъдат аранжирани със свежи листа от офика, борови или смърчови клони;

Половин ябълка, поставена в кутия с грудки през пролетта, ще предотврати покълването на картофите, като абсорбира влагата. Ментата забавя покълването на картофите.

Картофите ще се съхраняват по-добре, ако ги покриете с люспи от лук (препоръчително е да ги поръсите във всички касетки с картофи).

Здравен съвет за деня, 10 септември: Лекар: НЕ яжте картофи, ако страдате от това

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес