Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява банановата вода и полезна ли е тя за растенията

05 юни 2024, 05:50 часа
Реклама

Ако обичате да преглеждате форумите за нови техники в градинарството, може би сте забелязали, че в момента бананите са в центъра на вниманието, а именно „банановата вода“.

Още: Чести грешки, които влошават качеството на почвата във вашата градина

Може би вече сте натопили обелките във вода и сте я изсипали върху любимите си растения, а може би сте скептично настроени и се чудите дали банановата вода е полезна за растенията и дали изобщо си заслужава усилията. За да отговорим на въпросите, които ви интересуват, обобщихме информацията от експертите, за да получите всички отговори.

Какво представлява банановата вода за растенията?

Банановата вода включва вземането на стара бананова кора, нарязването ѝ на малки парчета и след това накисването ѝ във вода за няколко дни. След това прецеждате водата, за да отстраните корите, и след това заливате с нея стайните и градинските си растения. Теорията е, че банановите кори - които са богати на калий, витамин С и витамин В6 - ще създадат здравословна запарка, която ще осигури хранителни вещества на вашите растения.

Полезна ли е банановата вода за растенията?

Въпреки че банановата вода не е непременно вредна за растенията, експертите по градинарство са съгласни, че тази плодова напитка няма да даде на любимите ви растения много ползи. С други думи: Сокът от бананови кори просто не си заслужава усилията.

„Бананите съдържат калий, който е основно хранително вещество за здравето на растенията. Накисването на корите им във вода може да извлече незначително количество калий, но не достатъчно, за да бъде от полза за растенията", обяснява Джесика Дамиано, консултант по градинарство, журналист и автор на бюлетини.

Тя казва, че ако наистина искате да подхраните растенията си с подходящи хранителни вещества, има по-добри начини да им осигурите тази грижа.

По-добри алтернативи на банановата вода за подхранване

Приготвянето на бананова вода за растенията не е пълноценно използване на времето ви, тъй като хранителните вещества са незначителни в сравнение с други варианти за наторяване. Ето някои по-добри алтернативи, които ще помогнат на вашите стайни и външни растения да процъфтяват.

  • Бананов компост: Изхвърлянето на напълно здрава бананова кора изглежда като разхищение. „Ако искате да използвате бананови кори като тор, първо ги нарежете и компостирайте“, казва Дамяно.
  • Бананов прах: Друг начин да изстискате хранителните вещества от банановите кори за растенията е да ги изсушите в дехидрататор, предлага Дамяно. След като изсъхнат, „стрийте на прах в кухненски робот и добавете този прах в почвата“.
  • Стандартен компост: Компостирането на остатъци от храна е един от най-лесните начини да намалите отпадъците и да осигурите хранителни вещества за растенията си. От люспите на лука до краищата на тиквичките и банановите кори - можете да компостирате тези растителни отпадъци, за да създадете естествен тор за вашите растения. Има стандартни контейнери за компостиране за тези, които разполагат с дворове, или малки електрически варианти.
  • Още: Мравуняци по моравата: Ето как да се справите с проблема

  • Компостен чай: Ако ви харесва идеята за създаване на богата на хранителни вещества вода, една от възможностите е да си направите компостен чай. Това включва накисване на компост във вода и след това заливане на растенията с нея. Има различни начини за това, някои от които включват методи „Направи си сам“, а други - предварително опаковани торбички за компостен чай.
  • Пакетирани торове: Разбира се, винаги има готови торове, които можете да закупите от магазините за градинарство и разсадниците. За да определите най-подходящия тор, трябва да тествате почвата си и да вземете предвид типа на растенията си.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес