Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво НЕ трябва да засаждате до чушките

08 юни 2024, 10:15 часа

Всеки градинар се стреми да получи богата реколта от чушки, но не всеки знае, че правилната близост на растенията играе важна роля в постигането на тази цел. Грешките при избора на съседи за пипера може да доведат до намаляване на добивите и дори до болести. 

Реклама

Важно е да знаете кои растения могат да повлияят негативно на растежа и развитието на чушките, за да избегнете разочарования и загуби в края на сезона. Най-лошите съседи в случая са домати, картофи, боб, грах и ароматни подправки.

Какво не трябва да се засажда до пипера?

Градинарите с опит винаги обмислят предварително къде да засадят всяка градинска култура, така че растенията да не си пречат, а по-скоро да си помагат. Пиперът, както всяко друго растение, има свои собствени предпочитания по отношение на съседите си в градината.

Къде е най-добре да засадите пипера - на слънце или на сянка

Неправилната комбинация от култури може не само да забави растежа, но и да причини заболяване. Например, много градинари имат проблеми с вредители, които са привлечени от определени растения и след това атакуват чушките.Фитонцидите, отделяни от растенията, могат да имат както положителни, така и отрицателни ефекти върху съседите.

Например копърът и магданозът отделят вещества, които могат да потиснат растежа на чушките. Важно е да се вземе предвид този фактор при планирането на засаждането. Фитонцидите от някои растения могат да променят състава на почвата и микроклимата, създавайки неблагоприятни условия за чушките.

Въпреки че доматите и чушките принадлежат към едно и също семейство, засаждането им близо едни до други може да бъде лош избор. И двете растения са податливи на едни и същи болести и вредители, като късна болест и колорадски бръмбар. Когато растат заедно, рискът от предаване на болестта се увеличава. Доматите също активно абсорбират хранителни вещества от почвата, което може да доведе до липса на хранителни вещества за чушките.

Картофите са друг представител на семейството Пасленови, който не е идеален съсед на чушките. Те привличат същите болести и вредители като пипера. Кореновата система на картофите може значително да изчерпи хранителните вещества от почвата, което се отразява негативно на чушките. Когато отглеждате тези култури наблизо, трябва да сте особено внимателни към състоянието на растенията и почвата.

Бобовите растения като боб и грах имат способността да фиксират азота в почвата, което като цяло има положителен ефект върху плодородието. Те обаче могат да бъдат преносители на опасни за чушките гъбични заболявания. Освен това, обширните коренови системи на бобовите растения могат да се конкурират с чушките за пространство и хранителни вещества.

Зелето и другите кръстоцветни зеленчуци могат да отделят вещества, които потискат растежа на чушките. Зелето привлича и вредители като листни въшки и зелеви молци, които могат да се разпространят и върху чушките. Комбинирането на тези растения в една леха може да доведе до по-ниски добиви и лошо здраве на растенията.

Ароматните билки като мента и розмарин могат да отделят вещества, които потискат растежа на чушките. Докато някои билки, като босилек, могат да отблъснат вредителите, не всички са приятелски настроени към чушките. Важно е внимателно да изберете правилните съседи, за да избегнете отрицателни ефекти върху чушките.

Опитните градинари препоръчват да се редува засаждането на чушки с растения, които подобряват състоянието на почвата и отблъскват вредителите. Добри съседи на чушките могат да бъдат например морковите и лукът. Също така е важно да се вземат предвид принципите на редуване на културите и да не се засаждат чушки на едно и също място няколко години подред.

Билката, която е най-добрият тор за пипера

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес