Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да засадите до чушките, за да станат големи и сладки

24 март 2024, 06:45 часа
Реклама

Когато става въпрос за растения, които е добре да се засадят до чушките, опитните градинари винаги посочват магданоз, копър, майорана, маруля, босилек и зелен лук.

Всеки опитен градинар знае, че реколтата до голяма степен зависи от това дали сте избрали правилните градински съседи за дадено растение.  Начинаещите градинари смятат, че отглеждането на чушки не е лесна задача. В случая е важен не само изборът на идеалното място, но и на правилните съседи. 

Най-добрите съседи на пипера

Ако просто се опитвате да разберете какво може да се засади до чушките, изхождайте от факта, че те се разбират добре в едно легло с всякакви зеленчуци, ще сгрешите. Например, добри съседи за пипер биха били магданоз, копър, майорана, маруля, босилек и зелен лук. Но идеалните съседи за тази култура са пъпеш и диня. Строго забранено засаждането на чушки и краставици в една леха.

Най-доброто време за засаждане на чушки и патладжани за разсад през 2024 г.

Факт е, че краставиците са увивно растение, което не само създава сянка, но и може да „удуши“ чушките с върховете си. При такова съседство няма надежда за добра реколта. Нито торенето, нито правилното поливане ще коригират ситуацията. Дори ако краставиците са вързани и върховете са в строго вертикално положение, те ще осигурят сянка. Има и някои зеленчуци предшественици, след които земята става по-подходяща за отглеждане на чушки. Например чушката обича да расте след зърнени култури, бобови растения и билки.

Този зеленчук може да се засади и след краставици, тиквички или тиква. Белият пипер се чувства страхотно, ако се засади на мястото на карфиол или бяло зеле. Всички тези растения не "изсмукват" от почвата хранителните вещества, необходими на чушките, за да растат. Следователно след тях почвата остава плодородна.

Но не се препоръчва да засаждате чушки след картофи, домати и патладжани.

За чушките най-подходяща е  тази част от градината, където няма дървета или високи храсти. Освен това частта от градината, избрана за пипер, трябва да бъде защитена от вятър и без течение. Експертите препоръчват да не засаждате разсад в центъра на градината, а да обърнете внимание на място покрай оградата, което, ако е необходимо, ще създаде ефект на тих залив.

Чушките трябва да се засаждат по схема 40x40 cm. Разсадът на пипера се засажда в дупки на дълбочина 5–6 см. Корените на пипера не трябва да се разкриват, така че те трябва да бъдат презасадени заедно с буца пръст. След това трябва да поливате пипера своевременно, да го плевите, да го торите и ако е необходимо, да го завържете.

Прочетете също: 2 зеленчука, които трябва да засадите до чушките, за да е богата реколтата им

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес