Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да не слагате в компостера? 5 неща, които нямат място там!

24 юни 2024, 11:56 часа

Компостерите са изключително популярни съоръжения сред градинарите, но има няколко правила, които трябва да се спазват, за да се избегнат възможни проблеми. Струва си да се запознаете с тях, защото можете сами да подготвим компост - отличен и безплатен тор.

Реклама

Какво не трябва да се слага в компостера и защо?

Компостът е много ценен органичен тор. Получава се в резултат на аеробно разлагане на растителни остатъци от микроорганизми. Използването му е много полезно за растенията, които растат в градината, а приготвянето му е много евтино и можете да го направите сами.

Още: Кефир в градината: Перфектен тор за зеленчуци и убиец на мана

Има обаче някои продукти, които абсолютно не трябва да влизат в компостера, за които не всеки знае. Липсата на необходимите знания може да причини по-късни проблеми - например, когато плевелите със семена попаднат в компоста. В компостера не могат да се изхвърлят продукти, които могат да имат отрицателно въздействие върху произведения тор или върху растенията, които по-късно ще бъдат наторени с него. Това включва химикали, но също и органични материали, които могат да съдържат вредни вещества.

Защо да правим компостер?

Компостът е естествен органичен тор, който прави почвата по-плодородна. Обогатява почвата с хумус и я прави въздушна и мека. Благодарение на използването му растенията ще се развиват по-добре и ще растат по-бързо. Ето защо компостът се използва широко в селското стопанство и градинарството. Може успешно да се използва при домашно отглеждане.

За какво да използваме домашен компост? Идеален е за наторяване на градински растения и мулчиране на почвата под тях. Редовната му употреба е много полезна. Компостът осигурява на растенията основни хранителни вещества.

Още: Този плод е най-добрият домашен тор за домати, използвайте го на 2 седмици

Какво да НЕ слагате в компостера?

Можете да хвърляте в компостера окосена трева, черупки от яйца, листа, но също и утайка от кафе или чай. Има обаче и елементи, които категорично не трябва да бъдат включени в него.

1. Части от растения, заразени с болести или вредители

Те могат да оцелеят в процеса на компостиране и да се разпространят в градината с готовия компост. Такива заразени остатъци трябва да се изхвърлят от градината - например, опаковани в найлонови торби за отпадъци.

2. Плевели, които вече имат семена

Те със сигурност няма да бъдат унищожени при компостиране и със сигурност ще поникнат след използването на готовия тор. Такова действие само ще допринесе за разпространението на плевели около градината ви. Тази забрана обхваща и многогодишни плевели, които могат да пуснат корени в компостера, като хвощ или обикновена коприва.

3. Остатъци от месо и риба

Остатъците от месо и риба не трябва да се изхвърлят в компостера. Всичко това се дължи на размножаването на вредни микроорганизми в разлагащите се месни отпадъци. Такива остатъци скоро биха започнали да миришат неприятно и биха могли да привлекат плъхове. Забраната обхваща и зеленчуците, сварени в месен бульон.

4. Вестници, печатна хартия или картон

Всичко това е забранено заради химическите съставки, включително тези, съдържащи се в печатарското мастило, които биха присъствали. Компостерът не трябва да съдържа продукти като стъкло, пластмаса, найлонови торбички, тъкани, отломки или метални елементи.

5. Иглички или иглолистни растения

По-добре е да не хвърляте игли или иглолистни растения в компостера. Причината е наличието на смоли, които могат да забавят процеса на компостиране. Подходящи са за компостиране, но трябва да се съхраняват отделно.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес