Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите със стайните растения, докато ви няма?

04 юни 2024, 08:20 часа
Реклама

Отивате ли на дългоочаквано и дългосрочно пътуване? Уверете се, че сте взели всички предпазни мерки, за да поддържате вашите стайни растения здрави.

Определете вида на стайното растение

Някои стайни растения, като сциндапсус, замиокулкас, юка и сукуленти, не изискват специални грижи - те се нуждаят само от минимално осветление и поливане. Други, като арарут и гардения, са много по-взискателни за грижи.

В случай на растения с лесна поддръжка ще бъде достатъчно да ги напоите обилно преди тръгване и да ги поставите на място, където ще получават препоръчителното количество слънчева светлина на ден. Ако вашите растения са капризни или заминавате за няколко седмици, помолете някой познат да се погрижи за тях.

За начинаещи градинари: Добра грижа за стайните растения

Осигурете достатъчно осветление за растенията

Колкото повече слънчева светлина получават стайните растения, от толкова повече вода се нуждаят. За да не увехнат, докато ви няма поради липса на вода, можете да ги преместите малко по-далеч от естествения източник на светлина. Поставете ги в центъра на стаята, така че да предотвратите прекалено бързото изсъхване на почвата. Когато се върнете, преместете цветята на първоначалното им място.

Ако поливате растенията няколко пъти седмично, определено трябва да промените местоположението им. Ако това се случва веднъж на всеки две седмици поради по-ниски нива на светлина, тогава няма нужда да местите растението.

Не подхранвайте стайни растения преди да тръгнете

Ако наторявате стайните си растения от време на време, спрете да ги торите няколко седмици преди да тръгнете. Докато сте далеч от дома, стайните цветя трябва да растат възможно най-бавно. По този начин те могат да спестят повече енергия и вода.

Грижа за стайните растения, за да имате УСПЕХ

Подстрижете вашите стайни растения

В допълнение към премахването на сухи, мъртви листа и увехнали цветя, можете да отрежете всички пъпки и цветя, които обикновено се нуждаят от по-често поливане, за да останат здрави.

Погрижете се за поливането

Ако ваканцията ви продължи няколко седмици, ще трябва да се погрижите за поливането предварително. Използвайте един или комбинация от методите по-долу, като вземете предвид продължителността на вашето пътуване, вида на растението и времето от годината.

Добавете мулч, за да помогнете на почвата да остане влажна по-дълго.

За да избегнете преполиване на растението преди тръгване, напълнете плитка тава с камъчета и я напълнете с вода. Отгоре поставете саксия с растение. Това ще помогне да се увеличи влажността, но няма да доведе до гниене на корените. Този метод е подходящ и за влаголюбиви растения.

Преместете влаголюбиви растения, като папрати, в банята (при условие, че има прозорец, който пропуска естествена светлина) или друга малка стая и ги групирайте заедно. Колкото по-малка е стаята, толкова по-лесно е вашите растения да поддържат влажност.

Как иначе можете да запазите малки влаголюбиви растения?

Изградете мини-оранжерия за тях. Полейте растението обилно и след това го покрийте с прозрачна найлонова торбичка точно под горната част на саксията. Не забравяйте да изрежете няколко прореза в торбата, за да осигурите адекватна циркулация на въздуха (растенията също трябва да дишат!). Вземете бамбукови пръчки и ги поставете под торбата, така че листата да не я докосват.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес