Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да подготвите розите за зимата - дори градинарите с опит често забравят това

09 октомври 2024, 18:20 часа

Когато подготвят розите за зимата, дори градинарите с опит често забравят за една важна процедура. На фона на резитбата, торенето и борбата с вредителите, тя не изглежда толкова значима. Но от нея зависи дали декоративният храст ще презимува успешно.

Важна процедура за успешно презимуване на розите

Сред общите препоръки, които се считат за задължителни след края на цъфтежа, има една процедура, която се пренебрегва напразно. Когато подрязвате розите през есента в подготовка за зимата, е необходимо да премахнете всички листа на храста. В случая не става въпрос за торенето, от което розовите храстй е възможо дори да не се нуждаят.

НЕ правете това с розите в началото на октомври

Когато настъпи замръзване, сухите листа ще се превърнат в благоприятна среда за развитието на болести. За да се избегне това, необходимо е те да се премахнат при подготовка на храста за зимата.  Листата трябва да се подрязват възможно най-близо до стъблото.

Това може да се направи на няколко етапа. В този случай трябва да започнете от основата на издънките и да завършите с върха. Препоръчва се събраните листа да се изгорят и след това храстите да се третират с фунгицид. Тази процедура може да се пренебрегне само ако храстите ще презимуват без подслон и няма признаци на развитие на болестта.

Грижи за розите 

През септември е необходимо да се намали поливането и да не се разрохква почвата. Това помага да се спре растежа на нови корени и да се ускори узряването. Необходимо е да се изчисти почвата около розите от плевели. От средата на октомври се препоръчва да се откъснат листата на височина 15-20 см и незрелите издънки.

Подхранвайте растението с фосфорно-калиеви торове, които инхибират растежа на храста, ускоряват вдървесеняването на издънките и повишават устойчивостта на розите към замръзване.

Можете да наторите розата с компост и пепел. Забранено е въвеждането на азот.

Преди замръзване или в началото на зимата розите се хълмират на височина до 30 см. За това е по-добре да донесете почва от друго място, вместо да я събирате близо до растението - това може да повреди корените. Не се препоръчва използването на дървени стърготини или пясък, защото те ще задържат влагата.

Розите трябва да се подрязват в края на октомври. На този ден трябва да има много слънце и малко вятър. Отрежете избледнелите пъпки, както и слабите и болни издънки.

Ако подрязвате едроцветни рози, трябва да започнете от стъблото с цвета. Отрежете онези клони и цветя, които не са пълнои с листа. Многоцветните рози също се нуждаят от резитба. Отрежете всички съцветия над първия лист.

Кога се режат розите през есента?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес