Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как опитните градинари използват брашно в градината?

29 август 2024, 16:00 часа

Много хора са убедени, че брашното може да се използва само за приготвяне на различни видове печива. Но това не е вярно. Всеки опитен градинар знае, че тази съставка е отличен инструмент, който ще му помогне за справяне с редица проблеми. Ако сте закупили брашно, чието качество не ви удовлетворява, не бързайте да го изхвърляте. Този продукт може да се използва в градината. 

Как можете да използвате брашно в градината?

Брашното се бори особено ефективно срещу листните въшки, които са мразени от всички градинари. Растенията, засегнати от този вредител, просто трябва да се поръсят с продукта и да се оставят за един ден. На следващия ден листните въшки се измиват от листата заедно с брашното. То също ще бъде полезно, ако искате да защитите зеленчуците си от охлюви или гъсеници, но не искате да използвате химикали.

Учени: Това брашно сваля лошия холестерол

Прахообразният продукт помага и в борбата с циариди. Това са много неприятни вредители (малки мушички), които могат да причинят сериозни щети на градината. Няма да е много трудно. Достатъчно е да имате брашно под ръка.  Просто трябва да намерите мястото, където са се заселили мушиците и да го поръсите с брашно. Достатъчен е да нанесете тънък слой от половин сантиметър.

По отношение на употребата на брашно като средство за борба с вредителите, първо, струва да се изясни приложението на самия метод, за да е ефективен. Сутрин, когато все още има следи от роса по растенията, трябва да ги поръсите с брашно. Процедурата се повтаря редовно. В резултат на това ще защитите вашите насаждения от охлюви, кръстоцветни бълхи, листни въшки, гъсеници, листни бръмбари и други опасни вредители. Въпреки факта, че тези методи са изключително прости и лесно приложими, те са невероятно ефективни.

Брашното може да се използва и за подхранване на растения. При засаждането може да се използва брашно за подхранване на разсада. За да направите това, пригответе следния разтвор: вземете 4-5 супени лъжици брашно, смесете ги с пръст и ги изсипете директно в дупките. Благодарение на тази съставка младите растения получават необходимите за растежа им калий и фосфор.

Брашното може да се използва и за приготвяне на компост. Дори ако вече сте пръскали растенията срещу вредители и сте ги подхранили с други торове, не бързайте да изхвърляте развалено или недостатъчно качествено брашно. Ще бъде полезно за компост. Благодарение на тази необичайна съставка процесът на създаване на компост ще бъде значително ускорен, а съставът му ще бъде по-богат и питателен.

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес