Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как и кога да мулчирате чушките? Това ще увеличи реколтата двойно!

15 юли 2024, 15:51 часа

Отглеждането на чушки, въпреки че носи много удовлетворение, е доста натоварващо. На този ненаситен и изключително топлолюбив зеленчук трябва да се осигурят оптимални условия, за да се получи изобилна реколта. За облиен добив помага лесна процедура - мулчиране. Ако покрием земята около растенията с подходящ материал и спазваме няколко прости правила, можем да видим изумителни резултати!

Чушките изискват ли мулчиране?

В нашите климатични условия отглеждането на чушки в градината е доста предизвикателство. Не е лесно да се отговори на изискванията на това топлолюбиво растение, по-специално да се гарантира оптималната му температура на растеж и да се задоволят високите му хранителни нужди.

Още: Не изхвърляйте листенцата на розата, когато паднат – ето какво да направите с тях

Трябва внимателно да се грижим за чушките, за да осигурим обилни реколти. Тази задача може да се улесни, ако покрием почвата около растенията с подходящо подбран мулч. Това ще подобри условията за растеж на растенията и ще донесе множество ползи.

Някои градинари се чудят дали чушките се нуждаят от мулчиране. Въпреки че тази процедура не е задължителна, струва си да се направи, така че почвата на мястото на отглеждане да поддържа постоянна температура, което е желателно за растенията, които обичат топлината.

В същото време не забравяйте, че чушките - подобно на доматите - имат високи изисквания към водата. Мулчирането ограничава изпарението на влагата от земята. Подходящият органичен материал също ще осигури на растенията хранителни вещества, тъй като постепенно се разлага. Друго предимство на тази проста процедура е защитата срещу плевели, които биха могли да се конкурират с чушките за вода и хранителни вещества.

Още: Кое е най-подходящото време за поливане на растенията у дома?

С какво да мулчирате чушките?

Мулчирането на чушките трябва да се извършва умело, за да даде задоволителни резултати. Първото нещо, което трябва да имате предвид, е количеството мулч, което използвате. Важно е да не прекалявате с нанасянето на твърде дебел слой материал върху почвата около растенията. Прекомерното количество мулч може да доведе до развитие на гъбични заболявания, така че трябва да се избягва. Освен това, за мулчирането е важно земята да е топла.

С какво да мулчирате чушки?

Имате няколко вида материали за избор:

- черупки

- слама

- окосена трева

- градинска кора

- черен агротекстил

- полиетиленово фолио

Най-евтиният и най-резултатен начин за мулчиране на чушки е използването на окосена трева. Ако искате да повлияете положително на добива на храстите, трябва да разпръснете около тях на тънък слой - не повече от 5 см височина.

Оставете около 2 см свободно пространство близо до издънките, така че разлагащите се останки да нямат пряк контакт с растенията. Окосената трева трябва да е предварително изсушена (може да я държите на слънчево място 2-3 дни).

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес