Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да събудите семена от пипер, които не искат да поникнат?

29 февруари 2024, 12:44 часа
Реклама

С наближаването на новия летен сезон много градинари вече започват да се подготвят за сеитба. Въпреки това, дори с усърдни усилия, понякога семената на пипера поникват бавно. Тук ви представяме три съвета как да събудите спящите семена от пипер и да ускорите процеса на покълване.

Как да събудим семената от пипер, които не искат да поникнат?

1. Накиснете в топла вода или чай от лайка

Първата стъпка за събуждането на семената от черен пипер е да ги накиснете в топла вода или чай от лайка за една нощ. Този процес ще помогне за омекотяване на обвивката на семената и ще стимулира покълването. Важно е да се отбележи, че купените от магазина семена може да са твърде сухи и ще се нуждаят от допълнително време, за да абсорбират влагата.

Накиснете семената на пипера в това, за да расте здрав и силен

2. Използване на естествени стимуланти

За още по-ефективно стимулиране на покълването на семената на пипера можете да използвате естествени стимуланти. Някои от тях включват:

·         сок от алое;

·         янтарна киселина;

·         разтвор на водороден прекис (смесва се в равни пропорции с вода и се накисва за 5 минути);

·         меден разтвор.

Тези естествени съставки ще помогнат за ускоряване на процеса на покълване и ще увеличат процента на покълване.

Накиснете семената за разсада на пипера в това и реколтата му ще е по-богата от всякога

3. Съобразяване с характеристиките на лютите чушки

Семената от люти чушки може да изискват допълнителни усилия, за да се събудят от латентност. Това се дължи на съдържанието на капсаицин, веществото, което придава на чушките характерния пикантен вкус. За такива семена също се препоръчва предварително накисване в топла вода, с редовна смяна на водата.

4. Значението на топлината за покълването

Ключов аспект за успешното покълване на семената на пипера са подходящите температурни условия. Те трябва да се съхраняват на топло място с подходящ достъп до слънчева или изкуствена светлина. Температурата в помещението не трябва да пада под +25°C, тъй като пиперът предпочита топъл тропически климат. Освен това е важно да запомните, че семената не трябва да се заравят дълбоко при сеитба.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес