Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем пожълтяването на листата на доматите в летните горещини

08 август 2024, 21:30 часа

Пожълтяването на листата на доматите е проблем, с който много градинари се сблъскват всяка година. Летните горещини могат да бъдат особено предизвикателни за доматените насаждения, а жълтите листа често са първият признак, че нещо не е наред. Важно е да разберем причините за този проблем и да предприемем мерки навреме, за да запазим здравето на растенията.

Естествени причини за пожълтяване на доматените листа

Стрес от пресаждане

При пресаждане на доматите от саксия в открита почва, листата им често пожълтяват. Това е нормална реакция на стрес, която обикновено отминава сама. Важно е да наблюдавате растенията през следващите няколко дни. Ако пожълтелите листа не опадат сами, можете да ги отстраните ръчно, за да стимулирате растежа на нови, здрави листа.

Има ли начин да се справим с пожълтели листа на доматите?

Пожълтяване поради вредители и болести

Борба с болести

Различни болести като мозайка, късна болест и фузариум могат да причинят пожълтяване на листата на доматите. Първите симптоми често включват пожълтяване на листата, което изисква бързи действия. Приложете фунгициди възможно най-скоро, за да предотвратите разпространението на болестта и да защитите растенията си.

Вредители

Листните въшки, белокрилките и други вредители също могат да доведат до пожълтяване на листата. Използвайте подходящи инсектициди, за да контролирате вредителите и да предпазите доматените насаждения.

домати, поливане

Воден режим: Излишна влага или суша

Липса на вода

Когато доматите не получават достатъчно вода, те започват да пестят влагата, което води до пожълтяване и падане на листата. Ако листата се извиват и пожълтяват, вероятно проблемът е в недостатъчното поливане. Осигурете редовно напояване, за да запазите растенията здрави.

Прекомерна влага

Прекомерната влага също може да е причина за пожълтяване на листата. Твърде много вода води до натрупване на вегетативна маса и изтощаване на почвата. В този случай е важно да намалите поливането и да добавите азотни торове, за да възстановите баланса на хранителните вещества в почвата.

Ако листата на доматите пожълтеят, направете това

Светлинен режим: Излишък или дефицит на светлина

Прекомерно осветяване

Доматите, които получават твърде много светлина, могат да пострадат от слънчеви изгаряния, което води до пожълтяване на листата. Осигурете подходящо засенчване или променете местоположението на растенията, ако е необходимо.

Недостатъчно осветяване

Ако доматите са засадени твърде гъсто, листата вътре в храста могат да пожълтеят поради липса на светлина. В този случай е препоръчително да разредите насажденията, като премахнете по-слабите растения, за да осигурите достатъчно светлина на всички листа.

Пожълтяването на листата на доматите е често срещан проблем, но с правилните грижи и внимание може да бъде решен. Разберете причините за пожълтяването и предприемете съответните мерки, за да запазите растенията си здрави и продуктивни през целия летен сезон. С правилния воден и светлинен режим, както и с контрол на болестите и вредителите, ще се радвате на здрави и плодородни доматени насаждения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес