Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си отгледаме трилистник

15 април 2022, 16:10 часа

Трилистникът е растение от семейство Змиярникови, чиято родина са островите Фиджи и Хаваите. Нарича се така, защото обикновено, когато се разтвори третият му лист, най-старият изсъхва. Така растението в повечето случаи е само с три листа. Има обаче не малко случаи, в които при правилно отглеждане, те се запазват и може да го видите с 5, 6 или повече листа.

У нас трилистникът се отглежда предимно в домашни условия и много рядко можете да го видите в нечий двор, освен в някои от най-южните части на страната. Причината е, че той не обича студа. Днес ще ви разкажем как и при какви условия можете да си отгледате това растение.

Трилистникът се размножава чрез издънки или чрез резници, като това става много лесно, защото покрай основното растение, винаги израсват много от тях, а и много лесно се прихваща. Така само трябва да ги присадите в отделни саксии и ако не искате да имате две или повече от тях в дома си, то те могат да бъдат идеален подарък за ваши близки, приятели или колеги. Листата на трилистника са зелени и със сърцевидна форма, в началото, когато започнат да растат са по-малки, но след това стават все по-големи. Заради формата и големината си, те често се оприличават на слонски уши.

Условията, които благоприятстват правилното отглеждане на растението са светлина, висока влажност на въздуха и често поливане, с което обаче не бива да прекарявате, защото прекомерното количество вода, може да доведе до загниване на корените му.  За да избегнете това е добре да поставите дребни камъни на дъното на саксията, за по-добър дренаж и оттичане на водата. След това просто намерете най-подходящото място за него и то ще се развива много добре и може дори и да цъфти, което по принцип се случва много рядко. Цветовете му са бледозелени и много приличат на калата.

Освен в домашни условия, трилистникът е подходящ за отглеждане и на много други места, като фоайета, големи офиси и в обществените и административни сгради, където има големи пространства, но не е подходящ за детски стаи.

Сокът, който отделя растението, съдържа калциев оксалат,  под формата на много миниатюрни кристалчета. Попаднали върху кожата на човек, те предизвикват зачервяване,  възпаление и сърбеж, а попаднали в очите причинява много голямо раздразнение. Сокът на това растение е и много отровен. При евентуално поглъщане, той може да провокира раздразнение и възпалене на лигавицата на устата, което продължава няколко дни. В по-тежките случаи, при поглъщане, може да доведе и до задушаване.

Тези неща обаче, не трябва да ви отказват от това да отглеждате растението, защото от много хора то се смята за символ на хармонията, разбирателството и любовта в един дом, а трите му листа символизират любовта между баба, майка и дъшеря.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес