Как да се преборим с гъсениците по доматите?

1702
Как да се преборим с гъсениците по доматите?
Снимка: iStock

Гъсениците върху доматите се появяват от яйца, които се снасят от предимно два вида пеперуди - нощенки и белокрилки. По размер те са сравнително малки, но доста ненаситни, като паразитират по домати и други зеленчуци.

Нощенки

Тези насекоми са най-активни нощем. Възрастната пеперуда е сиво-кафява на цвят, с размах на крилете до 45 мм. При това, е доста плодовита, успява да снесе за 2-4 седмици до 1000 яйца. Гъсениците, излюпващи се от тях, имат наситена окраска - от зелена до черна. Излюпването на ларвите от яйцето отнема от 2 до 12 дни. Те за 40 дни стават дълги до 50 мм и след това преминават през етапа на какавиди, като се заравят под земята.

Нощенката излюпва яйца два пъти в топлия сезон.Тя проявява особен интерес към завръзите и плодовете.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Белокрилки

Тези пеперуди се характеризират с почти миниатюрен размер (максимум 30 мм дължина) и блед цвят на тялото и крилете. Обикновено се движат на групи, придържат се в долните части на растението и изсмукват соковете от издънките. Една женска може да снесе еднократно 200 яйца, а през годината създава потомство 10 пъти. Излюпените ларви се развиват до възрастно насекомо за период от 40 дни.

Малките размери им позволяват да бъдат незабелязани дълго време, но щетите биват огромни. Допълнителни проблеми създава секретът, отделян от този вид насекоми – той е благоприятна среда за поява на гъбични инфекции. Пикът на размножаване на белокрилките идва през лятото при стабилни температури над 20 градуса.

Причини за появата

Неправилна обработка.

Недостатъчно дълбокото прекопаване на почвата води до обстоятелството, че какавидите остават в земята, успешно презимувайки в такива условия. Специално внимание е наложително да се обърне на почвената обработка през есента и пролетта.

Плевели във фаза цъфтеж.

Разположените наблизо цъфтящи плевели привличат вредители. Така масово се разпространяват гъсеници и увреждат култивираните растения.

Висока плътност на засаждане.

Колкото по-близо и по-плътно са растенията, толкова е по-трудно да се проследяват вредителите. Така значително се ускорява процесът на инфектиране. Изобилието от храна привлича насекомите, допринася за разпространението на свързаните с тях гъбични заболявания.

Неправилно екипирани оранжерии.

Ако има проходни и вентилационни отвори, които не са защитени с мрежи, топлолюбивите белокрилки проникват вътре през тях.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Отказ от превантивни мерки.

Ако изключите пръскането с химикали или други средства, които отблъскват пеперудите, може просто да не изчакате реколта.

Традиционни методи за борба

Освен химически препарати, се прилагат и някои народни средства.

Настойка от синап.

За целта 100 г сушено растение се запарват в 10 л вода и се изчакват 2 дни. С получения разтвор се пръскат издънките и листата на растението.

Запарка от пелин.

С прясно отрязани издънки на растението се запълва 1/3 кофа. Заливат се с вода и се вари на бавен огън 30 минути. Разтворът кисне 2 дни, прецежда се и разрежда с вода 1:10.

Кои растения отблъскват вредителите?

Може и по-малко трудоемки средства да се използват превантивно срещу нападенията на гъсеници. Например, засадете наблизо растения, които отблъскват пеперудите с аромата си:

- кориандър;

- невен;

- целина.

Те изобилстват с етерични масла, като излъчват при това остър, силен аромат. Това плаши пеперудите, които летят, търсейки храна. Защитата от такъв тип действа най-добре в условията на открит терен. Можете да посадите невените по обиколката на лехата, а кориандъра и целината сред самите доматени стръкове.

Интересен ефект има засяването на бял синап рано напролет. Това е растение за зелено торене, ефектът от което е, че се подобрява почвеният състав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com