Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предотвратите горчивина в краставиците: 3 прости правила

15 юли 2023, 09:20 часа

Никой градинар не иска да има горчиви краставици в своята градина. Въпреки че понякога може да се случи те да горчат, има 3 прости правила, които могат да ви помогнат да избегнете тази опасност.

1. Избор на подходящ сорт

Първото правило е да изберете сорт краставици, който не горчи. Тези сортове не синтезират веществото кукурбитацин, което предизвиква горчив вкус. Въпреки това, имайте предвид, че генетично модифицираните култури може да нямат горчив вкус, но да не ви задоволят с вкуса си.

Кога и как да поливате краставиците, за да не са горчиви?

2. Правилно поливане на краставиците

Краставиците не толерират липсата на вода, затова трябва да ги поливате редовно. Не забравяйте, че след продължителен период на засушаване трябва да бъдат внимателно напоени. Важно е да избягвате поливането със студена вода. Предпочитайте топла вода, а ако е възможно, използвайте вода от бъчва, която е престояла на добре осветено място.

Краставиците няма да са криви и горчиви, ако ги полеете с това

3. Правилно подхранване на краставиците

За здрав и безгорчив растеж на краставиците е важно да ги подхранвате правилно. Използвайте както минерални, така и органични торове. Обърнете внимание на тези, които съдържат азотни и калиеви компоненти, тъй като липсата на тези елементи може да доведе до появата на горчивина в краставиците.

Ако не искате краставиците да горчат, направете това при засаждането

Спазвайки тези 3 прости правила, можете да се насладите на сочни и вкусни краставици от вашата градина. Помнете, че подборът на подходящ сорт, правилно поливане и подхранване са от съществено значение за качествен и вкусен плод.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес