Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отгледате месести и вкусни чушки: 4 съветва от опитните градинари

19 май 2023, 15:31 часа

Чушките са не само вкусни, но и полезни за здравето. Не всеки градинар, който ги отглежда в градината си, успява да прибере богата реколта от месест и вкусен пипер. Тази култура обича топлина, лека и питателна почва.

Реклама

За да стане пиперът сочен и голям, необходимо е да го наторявате правилно в различните фази на растеж и развитие.

Ето как да наторите пипера, за да стане сочен и голям.

4 тайни на богата реколта от едри и сочни чушки 

Преди да засадите пипер на открито или в саксия, трябва да подготвите почвата. Добавете към нея компост, оборски тор или органичен тор. Това ще я обогати с хранителни вещества и ще подобри нейната структура. Изберете тор с балансиран състав на азот, фосфор и калий.

Преди да засадите пипера сложете това и тази година ще берете реколтата в чували

По време на вегетативния период, когато пиперът образува листа и стъбла, е необходимо подхранване с азот. Азотът допринася за развитието на зелена маса и укрепването на растението. За да осигурите на чушките азот, можете да изберете както органични, така и химически торове. Например, подходящи за целта са урея или пилешки тор. Добавяйте азотен тор на всеки две седмици от момента на засаждане на чушките до цъфтежа им.

През генеративния период на растеж, когато пиперът цъфти и дава плодове, трябва да го подхранвате с фосфор и калий. Тези елементи допринасят за образуването на съцветия и плодове, подобряват качеството и вкуса на пипера. Можете да използвате химически или органичен източник на фосфор и калий, като суперфосфат или дървесна пепел. Подхранвайте чушките с фосфор и калий 2 седмици след цъфтежа и повтаряйте на всеки 2 седмици до прибиране на реколтата.

През целия вегетационен период можете да подхранвате пипера и с магнезий. Магнезият подобрява фотосинтезата и устойчивостта на растенията към стрес. Можете да използвате химически или органичен източник на магнезий, като магнезиев сулфат или оборски тор. Подхранвайте чушките си с магнезий веднъж месечно, като пръскате листата с разтвор на тор.

Направете това при засаждането на пипера и тази година ще го берете в кофи


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес