Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да определим оптималното разстояние при засаждане на домати на открито

29 септември 2024, 18:50 часа

Доматите са една от най-известните и обичани зеленчукови култури, но отглеждането им изисква внимание и прецизност. Засаждането на разсад на открито може да бъде истинско предизвикателство за неопитните градинари. Затова е важно да се знаят основните принципи на грижа за тези растения, включително и правилното разстояние при засаждане, което играе ключова роля за успешната реколта.

Значението на разстоянието между доматените растения

Доматите имат нужда от много светлина, за да се развиват правилно, и затова правилното разстояние между растенията е от решаващо значение. Ако те са засадени твърде близо, това може да доведе до недостатъчно слънчева светлина и лоша циркулация на въздуха, което увеличава риска от болести и затруднява растежа. Обратно, прекалено голямото разстояние може да намали продуктивността, тъй като земята няма да бъде оптимално използвана.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Оптимално разстояние за различните видове домати

Има различни сортове домати, които изискват различно разстояние при засаждане. Тези разлики са свързани с височината и разпространението на растението, както и с предпочитаната схема на засаждане.

Нискорастящи домати

Нискорастящите сортове изискват между 30 и 40 см разстояние между растенията в реда и 50-60 см между самите редове. Тези сортове не се разпространяват много и са идеални за по-малки градини.

Високорастящи домати

При високите сортове разстоянието трябва да бъде по-голямо – около 50 см между растенията и 70-80 см между редовете. Това разстояние позволява на растенията да получават достатъчно светлина и да се развиват добре, без да се засенчват едно друго.

домати

Нискорастящи стандартни сортове

Тези по-компактни сортове домати могат да се засаждат по-плътно – на разстояние от 20 см между растенията и 30-35 см между редовете. Подходящи са за градини с ограничено пространство или за градинари, които искат да отглеждат повече растения на по-малко място.

Различни схеми за подреждане на лехите

1. Обикновена схема

Най-простият и разпространен начин за засаждане на домати е обикновената схема, при която растенията се засаждат в прави редове. Разстоянието между храстите е еднакво – обикновено 40 см между растенията и 60 см между редовете. Тази схема е лесна за поддръжка и осигурява добър достъп до всяко растение.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

2. Шахматна схема

Шахматната схема е друга популярна техника, която позволява по-добро оползотворяване на пространството. В този случай доматите се засаждат в два реда, като всяко растение от втория ред е поставено срещу празно място в първия. Това осигурява по-добра циркулация на въздуха и достъп до светлина. Разстоянието между редовете и ширината на лехите зависи от сорта домати, но обикновено е около 45 см с проход между лехите от 90 до 100 см.

Правилното разстояние между доматените растения е ключът към тяхното успешно отглеждане. Това не само осигурява достатъчно светлина и пространство за развитие, но и намалява риска от заболявания и вредители. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес