Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И тази година ядох огромни вкусни домати, защото ги наторих правилно

29 октомври 2021, 14:30 часа

Доматите присъстват на трапезата под различни форми – за директна консумация, като салата, като добавка в различни основни ястия. Те са необходимост почти всеки ден в кухнята и определено им намираме приложение, когато запретнем ръкави за приготвянето на вкусна гозба. Можем да ги намерим по пазарите и големите вериги супермаркети, но знаем, че няма нищо по-вкусно от домашно отгледания домат. Ако имате зеленчукова градина или тепърва ви предстои да засадите домати, трябва да знаете как правилно да се грижите за тях, за да пораснат и да дадат плод. Една от грижите за доматите е тяхното торене. Как правилно се наторяват доматите?

Доматите са изключително полезни за здравето. Съдържат ликопен и антиоксиданти, които се грижат за костите и сърцето. Имат още витамини Е и С, калийн, мед, манган, молибден, бета-каротен. Струва си да включвате в менюто си възможно по-често, а най-добре под сурова форма. За целта трябва да ги наторите добре, за да дадат вкусен плод.

Предлагаме ви рецепта за разтвор, с който да наторите доматите си, за да имате богата градина с много вкусно и полезни плодове. За целта ще ви трябва 3-литров буркан, в който да сложите престояла вода (в която няма хлор), около 2.6 л, ½ ч.ч. захар и 100 г дрожди, които предварително сте разтворили в топла вода. Покрийте буркана с марля и го съхранявайте на топло място. От време на време го разклащайте, за да се разбърква съдържанието. Щом процесът на ферментация приключи, разтворът за наторяване на доматите е готов.

Сипете чаша разтвор в 10 л вода и започнете на поливате растенията. На храст се пада по литър разтвор. Препоръчително е да правите около три подхранвания през летните месеци, за да се радвате на богата реколта с вкусни плодове.

Когато подхраните по такъв начина доматите, няма да има изгорели или повредени храсти, те ще бъдат здрави и силни. Растенията ще се справят с горещото време и всички климатични промени, които се случат през сезона. Доматите могат да се запазят до октомври, когато да зреят, да бъдат вкусни и сочни. Най-хубавото е, че ще забравите за вредителите по растенията – те ще стоят далеч.

Нищо не може да се сравни с домашните домати, откъснато току-що от градината. Внимавайте, ако купувате такива от магазина. Мийте ги много добре, защото се обработват с различни препарати. Техният вкус със сигурност не е същият. Така че, ако имате дори малко дворно място, ви съветвате да го запълните с домати. Още повече, когато знаете как да ги подхраните правилно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес