Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинарите съветват как да използвате компост в градината

22 юни 2023, 15:15 часа

Градинарите намират много ползи от компоста и често се използва. Той е естествена добавка към почвата, осигуряваща основни хранителни вещества и спомагаща за подобряване на структурата на почвата, задържането на вода и аерирането на почвата. Чрез компоста може да се поддържа здравословен растеж и устойчивост на болести на растенията в градината.

Има четири основни съставки за компостиране:

  • Въздух
  • Вода
  • Зелени материали - остатъци от храна, утайка от кафе и окосена трева, които са богати на азот
  • Кафяви материали - сухи листа, картон и вестници, които са богати на въглерод

Бананови обелки в градината: ТОП 5 приложения

Как да използвате компост във вашата градина?

1. Засаждане и поддръжка на дървета и храсти

Много често се използва компост при подхранване на дървета и храсти. Той помага да се задържи влагата, доставя основни хранителни вещества и поддържа температурата.

2. Използване като мулч

Компост може да потисне плевелите, предотвратява ерозията на почвата и задържа вода. Представлява постоянен източник на хранителни вещества – точно като тора с с бавно освобождаване.

Методи за затопляне на ПОЧВАТА преди засаждане и защо е важно?

3. Като изменение на почвата

Компостът може да служи, като естествена добавка за подобряване на структурата, здравето и плодородието на почвата. Преди да го добавите, подгответе градинското легло, като премахнете плевелите, отломките и камъните.

4. В зеленчуковата градина

Разпръснете компоста върху градината и обработете горните 15-20 см от почвата. Това ще помогне за стимулиране на растежа на растенията. При пресаждане добавете шепа компост в дупката и след това поставете растението. След като се установи добавете още малко компост около основата на вашето растение, за да стимулирате растежа.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес