Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинарите споделят: Засяване и грижа за ДИНЯ в домашната градина

25 април 2023, 12:33 часа
Реклама

Динята е едногодишна плодна лоза, която изисква сравнително дълъг, горещ вегетационен период, за да произведе вкусна и богата реколта. Част е от семейството от растения Cucurbitaceae, група, която включва и тикви, краставици. Дините, отглеждани в домашни градини, са всички сортове от вида Citrillus lunatus. Благодарение на хибридизирането има над 100 култивирани сорта дини в различни размери, форми и цветове.

Динята цъфти с жълти цветя в средата до края на лятото. Растат и узряват бързо в края на лятото и началото на есента. Всяко растение произвежда два до четири плода от диня.

Градинарите съветват да засаждате семената на дините директно в градината още щом почвата се затопли до 21 градуса. В хладни райони семената могат да се започнат на закрито две до четири седмици преди последната дата на замръзване.

За да узреят дините, обикновено са нужни 80-90 дни, но има и сортове с кратък сезон, които са готови за прибиране на реколтата около 70 дни след като разсадът поникне.

Основни препоръки от добрите градинари при засаждане на ДОМАТИ

Как да засадите дини?

След като премине опасността от замръзване и почвата е достатъчно топла, може да засеете дините директно в градината. Могат да се започнат на закрито в хартиени или торфени саксии, две до четири седмици преди последната дата на замръзване.

Температурата на въздуха също трябва да е подходящо топла, около 21-26 градуса, така че не бързайте със засяването. Семената се нуждаят от топла почва, за да покълнат. Почвата на открито може да се затопли до необходимите 21 градуса, като се покрие с черен найлон.

Богата реколта от ТИКВИ в градината: Ще се изненадате колко е лесно

Подходящо е да засеете дините на хълмове, разположени на 1,20-1,50 м разстояние. Все пак дините са големи растения и имат нужда от порстранство. Засадете четири до пет семена в центъра на хълма, на 2,5 см дълбочина. Когато семената поникнат, разредете ги, оставяйки две или три растения на хълм.

Поддържайте площта чиста от плевели през вегетационния период. Градинарите с кратки сезони трябва да отрежат всички цветя, които се образуват през последните шест до седем седмици преди първата дата на слана, за да насърчат съществуващите плодове да узреят навреме. Ако е необходимо, могат да се поставят покривала на редовете, за да се предпазят растенията в края на сезона. Когато дините станат големи, сложете под тях парче картон или слой слама, за да ги предпазите от гниене и вредители.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес