Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доматите и краставиците ще растат по-бързо, ако ги поливате с това

20 юни 2024, 09:22 часа

Един домашен тор, който се приготвя изключително лесно, действа като най-добрият стимулатор на растежа на домати и краставици.

Реклама

Домашен тор за бърз растеж на доматите и краставиците

Домашният тор за зеленчуци, който градинарите препоръчват, трябва да се приготви от борови шишарки. Те са недооценен, богат източник на съединения като алкалоиди и смоли, както и на калций, цинк и калий. На боривите шишарки се приписват следните свойства:

  • ускоряване на растежа на зеленчуците,
  • повишаване устойчивостта на променящите се метеорологични условия,
  • стимулиране на естествените механизми на резистентност към различни заболявания;
  • подпомагане на процесите на цъфтеж и плододаване.

Как да си направим домашен тор за зеленчуци от шишарки? Следвайте тези прости инструкции и ще имате запас, който да ви стигне през целия сезон.

Тази бяла напитка е най-добрият тор за доматите

Съберете една кофа шишарки и ги почистете старателно.

Изсипете чистите пъпки в двулитрова (или по-голяма) тенджера и ги залейте с вода. Варете около 20 минути, след което отстранете от огъня и оставете течността да изстине. Разтворът се прецежда през цедка и се налива в стъклена бутилка или буркан. 

Преди да подхраните растенията в градината с този тор, не забравяйте да го разредите във вода. Оптималното съотношение е 50 ml хранително вещество на 1 литър вода. Използвайте го за поливане веднъж на всеки 2 седмици или го прилагайте като спрей със същата честота.

Важно е торът винаги да попада върху леко влажна почва, така че трябва да се пръска след поливане на растенията или например след силен летен дъжд.

Шишарките също могат да се събират и използват за мулчиране на киселиннолюбиви растения. Те перфектно ще защитят почвата около себе си от плевели и ще поддържат благоприятни условия за интензивен растеж и цъфтеж, а през зимата ще се превърнат в естетическа бариера срещу замръзванр.  

Важни правила в грижата за зеленчуците

В зависимост от вида зеленчуци, които избирате за вашата градина, грижите за бобови растения, пасленови култури, краставици, лук, кореноплодни или листни зеленчуци може да варират. Познавайки обаче основните принципи на сезонното градинарство и изискванията на отделните групи зеленчуци, можете да осигурите най-добрите условия за отглеждането им само с няколко стъпки.

Основата за грижа за всички зеленчуци е редовното поливане. Количеството вода, необходимо за всеки тип, разбира се, не е еднакво за всички зеленчуци, но нито едно растение не може без нея. В градината поливането трябва да се извършва на всеки два до седем дни, честотата на поливане зависи от температурата, нивото на влажност на почвата, редовността и качеството на валежите. При отглеждане на зеленчуци в саксии и вътрешни сандъчета рядкото поливане през целия сезон може да изсуши цялата култура, така че зеленчуците в контейнери се поливат до два пъти на ден. 

Поливайте засадените семена и младия разсад с дифузна струя, за да не ги повредите кореновата им система.

За моркови и магданоз, удължете капковата линия, която доставя вода по-бавно директно към корените. Поливайте лехите сутрин или вечер, след като се стъмни, като избягвате намокряне на листата (ако във вашата градина има охлюви, променете късното време за поливане, поливайте сутринта);

Поливайте по-рядко, но обилно, за да може водата действително да проникне в субстрата и да стигне до кореновата система на растенията.

От какво се нуждаят краставиците през юли и август, за да е богата реколтата

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес