Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добрата грижа за морковите след засаждане, за да имате БОГАТА реколта

02 май 2023, 11:15 часа
Реклама

Морковите са често срещан зеленчук в градината, защото е много вкусен и се отглежда лесно. Дори и да сте начинаещ градинар – ще се справите отлично. Засяват се от февруари до средата на юни. Ако не сте го направили – сега е моментът да ги включите в градината си. А ако вече сте ги засяли – разберете как да се грижите за тях.

Грижа за морковите в градината

Добрите градинари съветват да мулчурате морковите, за да запазите влагата, да ускорите покълването и да предпазите слънцето от пряк удар върху корените.

Когато разсадът е висок 2,5 см с 3 до 4 истински листа, изтънете, така че да стоят на 8-10 см един от друг. Отрежете върховете с ножица, вместо да ги издърпвате, за да предотвратите повреда на крехките корени.

Плевете усърдно, но внимавайте да не нарушите корените на младите моркови, докато правите това.

Наторете 5 до 6 седмици след сеитбата. Градинарите препоръчват тор с ниско съдържание на азот, тъй като излишният азот в почвата насърчава растежа на върха или листата, а не на корените.

Правилно поливане на МОРКОВИ в градината за чудесна реколта

Прибиране на реколта

Първите корени трябва да са готови след два месеца след сеитбата. Има правило, че колкото по-малък е морковът, толкова по-добър е вкусът. Морковите трябва да са широки колкото палеца долу горе.

По-младите и по-плитки корени трябва да се отделят достатъчно лесно, просто като ги хванете здраво в основата на листата. По-големите, по-дълги корени – ще изискват малко повече сила.

Съвети от добрия градинар: Подходяща почва за засяване на МОРКОВИ за добра реколта

Ако отглеждате моркови през пролетта и началото на лятото, приберете реколтата преди дневните температури да станат твърде високи, тъй като топлината може да накара корените на морковите да станат влакнести. Ако прибирате реколтата през есента, вкусът на морковите е много по-добър след една или повече слани.

Имайте предвид, че морковите са двугодишни растения. Ако не успеете да приберете реколтата и оставите морковите в земята, върховете ще цъфтят и ще дадат семена през следващата година.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес