Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дали поливаме прекалено много доматите – ето как да разберем

12 юни 2024, 10:24 часа

Доматите са сред най-често отглежданите плодове в градинки, дворчета и дори на терасата (да, те всъщност са плод, а не зеленчук, както погрешно масово се наричат). Вкусът на доматите, узрели на родна земя под слънцето, не може да бъде заменен и сравнен с този на предлаганите в търговската мрежа, пропътували дълги разстояния, за да стигнат до нас, обикновено узрели по време на пътя.

За да са превъзходни доматите, които сме отгледали с ръцете си, важно е да се полагат адекватни грижи за тях, което включва не само избор на семена и обеззаразяването им, отглеждане на добър разсад, адекватна растителна защита и подхранване, но и нещо на пръв поглед простичко – поливането. Неопитните градинари обикновено считат, че не е нужно да се информират за нуждите на доматите от вода, което е грешка, напълно вероятно водеща до риск за реколтата.  

Най-често допусканата грешка по отношение на поливане на доматите, е преполиването, което води до редица проблеми. Дали поливаме прекалено доматите е въпрос, който е важно да си зададем, ако нямаме опит с отглеждането на вкусния червен плод.

Поливане на доматите според етапа на растеж

Рискове от преполиване на доматите

Градинарите без опит обикновено погрешно възприемат засушаването като по-голям риск за реколтата и не отчитат проблемите, до които води прекомерното поливане. Добивът зависи до голяма степен от поливането на доматите. Ако поливаме прекалено доматите, не може да очакваме богата реколта и отлично качество на плода. Преполиването се оказва не по-малко опасно от липсата на адекватно количество вода.  Преполиването на доматите може да доведе до:

  • Неефективно усвояване на хранителни вещества от корените, причинено от прекомерната влага, и в крайна сметка до тяхното загниване.
  • Ограничен добив и домати с ниско качество.
  • Повишен риск от гъбични заболявания. Влажната среда е идеална за гъбичките и те се развиват бързо, застрашавайки реколтата.
  • Забавен растеж на доматите.
  • Счупване на стъблата на растенията.
  • Опадане на бутоните и цветовете и забавяне на плододаването особено ако се извършва дъждуване. Ето защо се препоръчва доматите да се поливат само около корена, като се пазят листата от омокряне.

Модерно е отглеждането на доматите без вода, което се оказва факт в съвременното земеделие, а не научна фантастика, както и определянето на нужното количество вода според фазата, в която се намират доматите. Редуциране на количествата вода и честотата на поливането е дори полезна за доматите, когато започнат да съзряват, за да узреят равномерно, да избегнем напукването им, както и за да намалим риска от гъбични заболявания.

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Признаци, че поливаме прекалено много доматите

  • Напукването на доматите, причинено от обилно поливане след период на засушаване, е ясен признак за прекомерно поливане.
  • Гъбичните заболявания по доматите най-често са резултат от прекалените количества вода, използвани от градинарите без опит.
  • Забавеният растеж и узряване на доматите може да се дължи на прекомерното им поливане.
  • Пожълтяването на листата на доматите е свидетелство, че се прекалява с количествата вода и честотата на поливане.
  • Счупените напоени с влага стъбла на доматите под тежестта им свидетелстват обикновено за прекомерно поливане.
  • Вкиселена почва, която е резултат от невъзможността на микроорганизмите да си вършат работата заради преполиването.
  • Недоразвита коренова система, причинена от липсата на въздух около нея заради преполиването.
  • Лошо качество на плодовете.

Правила за поливане на доматите

Не само количеството и честотата на поливане са важни. Изборът на време и самата вода също са от решаващо значение за добива и качеството на доматите.

-          Не поливайте с ледено студена вода.

-          Ако имате възможност за поливане с  дъждовна вода или друга, която не е от чешмата и не съдържа варовик, възползвайте се. Варовикът е вреден за доматите.

-          Не поливайте в горещите часове от деня. Рано сутрин и късно вечер са удачните часове за поливане на доматите.

-          Не позволявайте водата да мокри листата на доматите, тъй като водните капки, попаднали там, се превръщат в лупа и могат да причинят щети на доматите.

-          Опитните градинари съветват да се поливат бавно доматите и в дълбочина, а не със силна струя и за кратко. Ето защо те намират капковото напояване за особено удачно за доматите.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес