Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богата реколта от краставици, чушки и домати - тайната е в този разтвор

05 август 2023, 12:29 часа

Растежът на доматите, краставиците и чушките се влияе от различни фактори, включително температура, вредители и липса на основни микроелементи. Въпреки това, градинар може да помогне на културите да дадат пи-богата реколта чрез торене с биологични компоненти. Има един начин за постигането на този резултат с прости и достъпни средства. За целта опитните градинари използват люспи от лук.

Реклама

Подхранване на доматите

Приготвянето на този тор е лесно - вземете люспи от лук. Опитният градинар никога не ги изхвърля, защото знае, че те са подходящи не само за боядисване на яйцата на Великден.

Трябва ви 1 кг люспи от лук. Сложете ги в голям буркан и ги залейте с вряща вода. Сложете капачка и настоявайте в продължение на един ден.

На следващия ден разтворът се излива в кофа, пълна с 10 литра утаена топла вода. Добавете чаша пресята дървесна пепел и разбъркайте всичко.

За един храст ще бъде достатъчно да добавите 250-300 ml инфузия. Торът се добавя към предварително навлажнена почва.

Хляб за богата реколта от краставици и домати - ето какво трябва да направите

Гранулираните сухи торове са подходящи за пролетта, когато почвата се нуждае от продължително снабдяване с хранителни вещества. През август, за да се доставят бързо хранителни вещества на плодовете, идва ред на хранителните разтвори.

Подхранването на доматените насаждения в оранжерията и в градината през август включва третиране с течни торове в браздите, които преди това трябва да се приложат и в пътеките. Торовете, приложени върху навлажнена почва, се усвояват по-добре от растенията.

През август нуждата от калий от доматените насажденията се увеличава 2 пъти. Нито едно подхранване не може да замести това с калий.

Може да се използва фосфорно-калиев тор със съдържание на азот, фосфор, калий или друг тор с високо съдържание на калий. Добавете една супена лъжица калиев сулфат към кофа с вода, изсипвам половин литър разтвор под всеки храст.

Освен това растенията се подхранват с дървесна пепел (1 чаша на 10 литра вода) или калиев хумат съгласно инструкциите.

Още: Краставици и домати - как е правилно да се поливат в жегата

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес