Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билките, които ще прогонят кърлежите от градината ви

03 юни 2024, 09:53 часа

Кърлежите са едни от най-опасните вредители, които могат да живеят във вашата градина. Тези малки насекоми пренасят различни заболявания като лаймска болест и енцефалит, представляващи сериозна заплаха за здравето на хората и домашните любимци. Много градинари търсят ефективни начини да се предпазят от тези вредители, без да прибягват до агресивни химикали. Сред методите, които се счита за ефективни и безвредни, са определени билки. Градинарите с опит ги засаждат в градината си, за да прогонят този опасен вредител. Списъкът с тези растения включва лавандула, пелен, розмарин, мента.

Билките, които ще държат кърлежите далече от градината ви

Едно от най-ефективните растения за прогонване на кърлежи е лавандулата. Тази красива и ароматна билка е известна със своя успокояващ аромат и широка гама от полезни свойства. Но не всеки знае, че нейнаъа миризма има репелентен ефект върху кърлежите. Етеричните масла, съдържащи се в цветята на лавандулата, създават бариера, която държи вредителите далеч от вашата градина.

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

За да се постигне максимален ефект, лавандулата трябва да бъде засадена около периметъра на градината или в близост до зони за отдих. Лавандулата е непретенциозна по отношение на грижите и расте добре на слънчеви места с добре дренирана почва. Може да се засади не само в живи плетове, но и в саксии, които лесно могат да се местят из градината в зависимост от нуждата.

Друго растение, което ефективно отблъсква кърлежите, е пелинът. Това растение има силен аромат и съдържа горчиви вещества, които насекомите не могат да понасят.

Пелинът може да се засажда самостоятелно или в комбинация с други растения, създавайки своеобразен защитен щит за вашата градина. Пелинът също служи като отлична декорация и може да се използва като декоративен елемент в ландшафтния дизайн. За да отблъснете кърлежите, пелинът може да се засади по пътеки и около места, където често прекарвате време.

Изсушени листа и стъбла от пелин могат да се използват за създаване на инфузии, които се пръскат върху градински растения. Това ще помогне за създаването на допълнителен защитен слой и ще намали риска от паразити.

Розмаринът е не само отлична кулинарна билка, но и ефективен естествен репелент. Етеричните масла в състава му имат антисептични свойства и отблъскват много насекоми, включително кърлежи. Засаждането на розмарин близо до входовете на дома и в зони с голям трафик ще помогне да се създаде бариера срещу вредителите. Розмаринът предпочита слънчеви места и добре дренирана почва. Това растение не изисква сложни грижи и лесно понася сухи условия. Редовното подрязване ще помогне да се запази здравето на храста и да се подобрят неговите защитни свойства.

Ментата е известна със своя освежаващ аромат и широка гама от кулинарни и медицински приложения. Малцина обаче знаят, че тя е ефективна и срещу кърлежи. Етеричните масла в нейния състав, особено маслото от мента, отблъскват насекомите и създават приятен аромат в градината. Ментата расте и се разпространява бързо, което я прави отличен избор за естествена защита срещу вредители и паразити в градината. Тя може да бъде засадена покрай оградата или на места, които се използват за отдих.

Инфузии и отвари от мента могат да се използват за пръскане на растения и повърхности, което ще подобри защитата срещу кърлежи. Освен това ментата привлича и полезни насекоми като пчели, което допринася за цялостното благосъстояние на градината.

Има ли кърлежи през зимата?


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес